دندانها و فک در حالت ایده آل باید بر روی یکدیگر و به طور منظم و صحیح قرار بگیرند، اما گاهی اوقات دندانها به دلایل مختلفی از جمله ژنتیک، عادت های بد مانند مکیدن انگشت در کودکی و … در حالت ایده آل قرار نمی گیرند که باعث مشکلاتی در صحبت کردن، جویدن و حتی ظاهر افراد می شود به این حالت بایت (نامرتبی دندانها) می گویند. بایت دندان در انواع مختلفی از جمله کراس بایت، اورجت، دیپ بایت، اپن بایت و … است که در این مقاله به طور کامل درباره انواع بایت دندان و مشکلاتی که بوجود می آوردند پرداخته شده است.
انواع بایت های دندان و ناهنجاری های آن
وقتی دندان های شما کاملا روی هم قرار می گیرند، به این معنی است که فک بالا و فک پایین در یک راستا قرار دارند و هیچ یک از دندان های شما کج نیستند. اگر با قرار دادن دندان ها روی همدیگر فک در یک راستا نیست ممکن است شما انواع بایت دندان را داشته باشید. با انواع بایت برخی از مشکلات و عوارض برای فرد به وجود می آید. در ادامه بیشتر درباره انواع بایت دندان توضیحاتی ذکر می کنیم.
بیشتر بخوانید: علت کج شدن دندان ها و درمان آن
۱.اوربایت:
همانطور که قبلا ذکر شد، با تراز طبیعی فک، دندان ها باید کمی اوربایت داشته باشند و دندان های جلویی بالایی روی دندان های جلویی پایینی قرار بگیرند. با این حال، اگر دندان های آسیاب شما به هم نمی چسبند و دندان های بالایی شما کمی بیشتر از دندان های پایین تان بیرون می آیند، ممکن است دچار ناهماهنگی اوربایت باشید.
اوربایت ممکن است منجر به تنش در فک، عضلات صورت و سردرد شود. همچنین باعث مشکل در جویدن غذا یا باعث ساییدگی ناهموار مینای دندان می شود.
۲.آندربایت:
نقطه مقابل اوربایت آندربایت است. آندربایت زمانی است که فک پایین از فک بالایی جلوتر است و باعث می شود که دندان های پایین از کنار دندان های بالایی خارج شود. ژنتیک و عادات بد از دوران کودکی مانند مکیدن طولانی مدت انگشت شست و فشار دادن زبان میتواند عاملی برای آندربایت باشد.
عوارض آندربایت کمتر از اوربایت است، اما همچنان می تواند منجر به مشکلاتی در فک و جویدن شود. حتی ممکن است فردی که دچار آندربایت است در تلفظ کلمات یا صداهای خاص مشکل داشته باشد.
بیشتر بدانید: آندربایت چیست
۳.کراس بایت:
یکی دیگر از انواع بایت دندان، کراس بایت است. زمانی اتفاق می افتد که دندان های بالایی در داخل دندان های پایین قرار می گیرند. می تواند ناشی از ناهماهنگی دندان ها (از جمله دندان های شیری) یا ناهماهنگی استخوان باشد. این نوع بایت یک دندان یا گروهی از دندان ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
کراس بایت ممکن است در دندان های عقب یا جلو اتفاق بیفتد. در صورت عدم اصلاح فک به یک طرف تغییر می کند. رشد فک کج، ساییدگی لایه بیرونی دندان (مینای دندان) رخ می دهد.
“A cross bite may develop if your baby teeth didn’t fall out during childhood, or if your adult teeth had a delay in erupting. In these cases, your jaw and other teeth respond by developing a crossbite.” «اگر دندان های شیری شما در دوران کودکی نیفتند یا دندان های بزرگسالتان تاخیر در رویش داشته باشند، ممکن است کراس بایت ایجاد شود. در این موارد، فک و سایر دندان های شما با ایجاد کراس بایت پاسخ می دهند.» به نقل از سایت myortho.ca
۴. اپن بایت:
دو نوع اپن بایت وجود دارد، اما هر دو باعث می شوند که دندان های بالا و پایین با هم تماس نداشته باشند. یک نوع آن زمانی است که دندان های جلوی بالایی با دندان های پایینی جلوی برخورد نمی کنند یا کمی روی هم قرار می گیرند. نوع دیگر اپن بایت زمانی است که وقتی دهان شما در حالت استراحت قرار دارد، دندان های پشتی و پایینی شما به یکدیگر برخورد نمی کنند.
دندان های اپن بایت می توانند باعث ناراحتی در فک، استراحت زبان در وضعیت عجیب و غریب، سایش نامنظم دندان ها و مشکلات جویدن و بلع شوند.
۵.دیپ بایت:
دیپ بایت شکلی از اوربایت است که در آن ردیف بالایی دندان های جلویی به طور کامل و بیش از حد روی دندان های جلویی پایینی قرار می گیرند و کاملا همپوشانی دارند. گاهی اوقات به این مشکل در ارتودنسی بایت بسته یا اوربایت گفته می شود. منجر به فرورفتن دندان های پایین به سقف دهان و گاز گرفتن دندان های بالایی در جلوی لثه های پایین شود. برای اطلاعات بیشتر و نحوه درمان ناهنجاری دیپ بایت کلیک کنید.
۶.اورجت:
اورجت یا بیرون زدگی دندان یکی دیگر از انواع بایت دندان است که دندان های جلویی بیرون زده و ظاهری غیر طبیعی به صورت می دهند. در این حالت فک بالا خیلی جلوتر است و فک پایین خیلی عقب است. دندان ها با زاویه رشد کردهاند. غیر معمول نیست افرادی که دندان های جلویی بیرون زده دارند، دیپ بایت را نیز تجربه کنند.
بیشتر بدانید: راه های کاهش درد ارتودنسی
۷. شلوغی و بهم ریختگی دندان ها
شلوغی نتیجه فضای ناکافی برای دندان ها در داخل دهان است. این نوع بایت دندان می تواند ناشی از دندان های بزرگ، فضای ناکافی در فک یا هر دو باشد.
ممکن است منجر به همپوشانی دندان ها، چرخاندن یا ظاهری کج و مبهم شود که همه اینها می تواند باعث شود که حفظ بهداشت دهان و دندان بسیار دشوار باشد.
برای اطلاعات بیشتر و نحوه درمان ازدحام و شلوغی دندان کلیک کنید.
۸. فاصله دندانی
فاصله غیر معمول در دندان ها اغلب زمانی اتفاق می افتد که فک بزرگتر از اندازه دندان ها باشد. همچنین ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که دندان های فرد کوچک تر باشد یا برخی از آنها از بین رفته باشند. اگر دندان های جانبی خود را از دست داده اید (دندان های دو طرف دو دندان جلویی بالایی) می تواند باعث ایجاد فاصله بین دندان ها شود.
برای اطلاعات بیشتر درباره روش های درمان فاصله دندانی کلیک کنید.
درمان ناهنجاری های دندان
انتخاب بهترین روش درمان به نوع بایت و شدت ناهنجاری بستگی دارد. برخی از ترین روش های درمان عبارتند از:
- ارتودنسی: رایج ترین روش درمان و اصلاح ناهنجاری های دندان است. ارتودنسی با استفاده از الاینرهای شفاف یا بریس ها ، دندان ها را به موقعیت صحیح خود حرکت و درمان می کند.
- لمینیت: یک روش جهت بهبود زیبایی ظاهر دندان است که یک لایه نازک از مواد مخصوص روی سطح دندان قرار میگیرد.
- جراحی فک: در صورت شدید بودن ناهنجاری های دندان ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. هدف آن درمان فک و قرار گرفتن آن در موقعیت صحیح و هماهنگی بهتر دندان ها است.
- کامپوزیت:ماده ای برای پر کردن حفره ها و اصلاح شکل دندان ها و بهبود ظاهری است.
- ایمپلنت: روشی برای پر کردن جای خالی دندان ها است.
همچنین قیمت ارتودنسی دندان در کلینیک دکتر ستار کبیری را بدانید
مزایای درمان ناهنجاری های دندانی
علاوه بر بهبود زیبایی لبخند، مزایای دیگری دارد از جمله:
- بهبود عملکرد و راحت تر جویدن
- افزایش اعتماد به نفس
- کاهش مشکلات تکلم و گفتاری
- کاهش خطر بیماری های لثه ای
سوالات متداول
شایع ترین انواع بایت دندان کدام است؟
کراس بایت شایع ترین نوع بایت است که باعث می شود دندان ها در جایی که باید روی هم قرار نگیرند و جویدن را دشوار می کند.
بهترین راه درمان انواع بایت دندان چیست؟
موثرترین درمان برای رفع ناهنجاری دندان به ویژه در سنین پایین، ارتودنسی است.درمان ناهنجاری های دهان و دندان با توجه به نوع و شدت بهم ریختگی آن(کراس بایت،اورجت و ..) متفاوت است که با تشخیص پزشک انجام میشود.همچنین مشکل در جویدن و خوردن غذا یا مشکل در تکلم در اثر ناهنجاری های دهان و دندان که با ارتودنسی قابل درمان است.
درباره راه های درمان ناهنجاری های دهان و دندان آن بیشتر بخوانید
آیا درمان بایت دندان ضروری است؟
اگر ناهنجاری دندان منجر به مشکلاتی در جویدن، گفتار و تنفس به وجود بیاورد در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید.
کلام پایانی
انواع ناهنجاری های دندان منجر به مشکلات گاز گرفتن و جویدن، مشکلات گفتاری، مشکل در تنفس، ظاهر غیر طبیعی صورت و دندان قروچه می شود. بنابراین بهتر است در همان سال های اولیه رشد دندان های کودک یعنی از ۷ سالگی به دندانپزشک مراجعه کنید. اگر شما هم انوع بایت دندان را داشته اید و دچار مشکلاتی شده اید میتوانید از تجربیات خود در بخش دیدگاه ها برای ما بنویسید.
سلام من دندونام از نوع اوربایت هست و خیلی جلوعه یکی از دکترها بهم گفت عمل جراحی فک نیاز داره خواستم بدونم امکان درست شدن با ارتودنسی هست؟ اگه بشه برای مشاوره حضوری بیام مطب
سلام وقت بخیر
بعد از معاینه و مشاهده عکس دندانها میتوان نظر قطعی داد، برای دریافت نوبت و مشاوره رایگان با شماره ۰۹۳۶۹۵۰۰۴۴۰ تماس حاصل فرمایید.
سلام وقت بخیر من یکم فاصله بین دوتا دندون جلوییم هست الان باید کل فک بالام ارتودنسی شه؟
سلام وقت بخیر
هم میتوان به صورت تکه ای و چند دندان، ارتودنسی انجام داد و هم به صورت کامل و تک فک.
باید حضوری مراجعه نمایید تا مقدار فاصله بین دندانها بررسی شود تا مشخص شود چه نوع ارتودنسی برای شما مناسب است.
میتوانید با الاینر شفاف ارتودنسی کنید که هم در ظاهر دندانها مشخص نشود و هم قابل خارج کردن باشد.