دیپ بایت یا همان همپوشانی عمودی شدید دندان های پیشین، مشکلی است که با لمس بافت نرم لثه، به تدریج باعث لق شدن دندان ها می شود. این مشکل یکی از اختلالات فکی است که تاثیر بسیاری در ظاهر افراد دارد و معمولا به دلایل ارثی بروز می کند.
دیپ بایت علاوه بر تاثیرات منفی در ظاهر، نقش مهمی در سلامت جسمی و روحی فرد نیز ایفا می کند. افرادی که با این مشکل روبرو هستند، دندان هایشان با بافت لثه فک دیگر برخورد می کنند و فشار بیش از حدی بر روی دندان های عقبی شان حاصل می شود.
چرا دیپ بایت برای دندان ها بد است؟
اگر این عارضه در دندان وجود داشته باشد باید به سرعت درمان شود، چرا که می تواند باعث آسیب و زخم به لثه شود که در نتیجه باعث لق شدن و و از دست رفتن دندان های سالم می شود.
مهمترین آسیبی که این اختلال به فرد وارد می کند، آسیب روحی است. افرادی که از این عارضه رنج می برند، معمولا در چهره شان این عارضه به طور کامل مشخص است. به عبارتی اعتماد به نفس این افراد به دلیل مشکلات در صورت و ظاهرشان، کاهش می یابد.
علاوه براین، برخورد دندان های جلویی دو فک با هم در این مورد، منجر به آسیب به فک بالا و سقف دهان می شود. همچنین، در این وضعیت، جویدن و خوردن غذا ممکن است سخت باشد و به سوء تغذیه و مشکلات گوارشی منجر شود.
از کجا بفهمم که دیپ بایت دارم؟
دیپ بایت، گاهی می تواند علائمی را ایجاد کند که حتی ممکن است بدون استفاده از خدمات دندانپزشکی، متوجه آنها شوید. این علائم می توانند به شرح زیر باشند:
- درد مزمن در ناحیه فک: اگر با درد مستمر و مزمن در ناحیه فک مواجه هستید، نیاز است تا به این مسئله توجه کنید. این ممکن است یک نشانه از وجود مشکلات دندانی مانند دیپ بایت باشد.
- سر درد: در برخی موارد، دیپ بایت می تواند باعث سردرد شود. اگر شما به صورت مداوم با سر درد مواجه هستید و تا به حال دلیل واضحی برای آن پیدا نکرده اید، ممکن است درستی علت آن در دهان شما باشد.
- دندان قروچه و سایش دندان ها: اگر می بینید که دندان هایتان ترک خورده یا ساییده شده اند، می تواند نشانه هایی از دیپ بایت باشند.
- حساسیت دندان: اگر دندان های شما به برخورد با مواد سرد و گرم یا شیرین حساسیت نشان می دهند، احتمالا دیپ بایت در حال تاثیرگذاری بر روی دندان ها و لثه های شماست.
- دشواری و مشکل در جویدن: اگر متوجه شده اید که هنگام جویدن با مشکلاتی مواجه می شوید، ممکن است به دلیل وجود دیپ بایت باشد. این مشکل معمولا ناشی از نامتقارنی در فک هاست.
- مشکلات بلع: اگر دچار مشکلات در بلع مواد غذایی یا حتی آب شده اید، دیپ بایت ممکن است عامل اصلی این مشکلات باشد.
- دشواری در تکلم و ادای کلمات: اگر دچار مشکلاتی در صحبت کردن همچون دشواری در تلفظ کلمات شده اید، ممکن است دیپ بایت موجب ایجاد این مشکلات شده باشد.
دلایل ایجاد دیپ بایت
عامل ژنتیکی یکی از مهمترین عوامل در بروز دیپ بایت است. همچنین، اگر دندان های آسیاب به طور صحیح رشد نکنند، ممکن است دیپ بایت بوجود آید.
دیپ بایت می تواند به دلایل دیگری نیز رخ دهد، که برخی از آنها عبارتند از:
- فک بیش از حد بزرگ باشد.
- دندان ها غیرطبیعی بزرگ باشند.
- فک در طول رشد به صورت نامتقارن رشد کند.
- کودک بیش از حد از شیشه شیر یا پستانک استفاده کند.
- عادت های نادرست مانند جویدن ناخن یا مداد و مکیدن انگشتان داشته باشد.
بیشتر مطالعه کنید: اپن بایت چیست و چه درمانی دارد؟
عوارض دیپ بایت
دیپ بایت می تواند باعث بروز مشکلات و عوارض زیر شود:
- مشکل در باز کردن و بستن کامل دهان
- پوسیدگی و شکستگی دندان ها
- آسیب به دستگاه گوارش و مشکلات بلع و جویدن غذا
- آپنه و مشکلات تنفسی در خواب
- دردهای شدید در ناحیه صورت، فک، گوش و سر
- بروز مشکلات تکلم و گفتاری
- مشکلات ظاهری در چهره فرد و کاهش اعتماد بنفس
- آسیب به مینای دندان ها
روش های درمان دیپ بایت
درمان دیپ بایت یک فرآیند پیچیده است و به طور معمول نیاز به همکاری متخصصان ارتودنسی و دندانپزشک ترمیمی دارد تا این مشکل را بهبود بخشند.
درمان ارتودنسی می تواند با جا به جایی دندان های جلویی به حالتی که به عقب برده شده اند، ناهمواری دندان ها و دیپ بایت را اصلاح کند.
بعضی مواقع، با توحه به شرایط بیرون زدگی دندان ها از فک و نیز تعداد این دندان های بیرون زده، ممکن است قبل از ارتودنسی، دندانپزشک یک یا دو دندان را استخوان بکشد که این کار علاوه بر بهبود ظاهر، سبب پیشگیری از پوسیدگی دندان نیز می شود.
در دیپ بایت، معمولا سطح پشتی دندان های جلویی بسیار ساییده شده اند و درمان آن نیاز به ترمیم با استفاده از کامپوزیت ونیر، لمینت دندانی یا روکش دندانی دارد. در بعضی موارد، کلیه دندان ها نیز باید با استفاده از باندینگ کامپوزیت بازسازی شوند و سپس با استفاده از لمینت سرامیکی، آنلی یا روکش دندانی ترمیم شوند.
از دست رفتن دندان های عقبی معمولا منجر به ایجاد یا تشدید دیپ بایت می شود و در این موارد باید این دندان ها با استفاده از ایمپلنت یا بریج دندان جایگزین شوند تا دیپ بایت را اصلاح کند.
جراحی استخوان فک هم می تواند در برخی موارد خاص و در صورت کوچک بودن فک و عدم جایگذاری دندان درون فک انجام شود. در موارد شدید، جراحی ارتوگناتیک ممکن است بهترین راه حل باشد.
به طور کلی، اگر با هر یک از این علایم مواجه شده اید، بهتر است به دندانپزشک متخصص مراجعه کنید و مشکل را ارزیابی کنید.
بیشتر بخوانید: اور بایت چیست و چه درمانی دارد؟
هزینه درمان دیپ بایت چقدر است؟
هزینه درمان دیپ بایت، با توجه به عوامل و فاکتورهای مختلف، یک عامل نگرانی و ترس برای افراد است و همیشه سوال این که چقدر هزینه درمان خواهد بود، به ذهنشان می آید. اما باید بدانید که هزینه درمان از طریق محاسباتی که بر اساس فاکتورهای مختلف صورت می گیرد، تعیین می شود.
یکی از مهمترین این فاکتورها، روش درمانی است که نقش بسیار مهمی در تعیین هزینه درمان دیپ بایت دارد. عوامل دیگری که باعث تفاوت در هزینه های مربوط به روش های درمانی دیپ بایت می شوند، شامل موارد زیر هستند:
- هزینه تجهیزات و ابزارهای درمانی، مانند هدگیر، بریس.
- هزینه اتاق عمل و ابزارهای جراحی و هزینه های بستری در صورت درمان با جراحی فک.
- دستمزد جراح و کادر پزشکی.
- هزینه ارتودنسی، شامل جلسات مشاوره و درمان، استفاده از سیم های ارتودنسی و دستمزد دندانپزشک در درمان ارتودنسی.
برای اطلاعات دقیق تر درباره هزینه درمان، بهتر است با دندانپزشک متخصصص مشورت کنید تا بتوانید درمان مناسبی را با توجه به وضعیت خود انتخاب کنید.
بهترین زمان درمان دیپ بایت چه سنی است؟
زمان مناسب برای درمان دیپ بایت و سایر ناهنجاری های مرتبط با فک، به عوامل مختلفی بستگی دارد که یکی از مهمترین این عوامل، سن بیمار است.
در دوره کودکی، درمان دیپ بایت نه تنها راحت تر است، بلکه نیازی به جراحی نیز ندارد و بازگشت به حالت طبیعی نیز سریع تر است. این اتفاق به دلیل عدم تکمیل رشد استخوان های فک در این دوره رخ می دهد. بنابراین، بهترین زمان برای درمان دیپ بایت و سایر ناهنجاری های مرتبط با فک، در سنین ۷ تا ۱۲ سالگی است.
آیا می توان از بروز دیپ بایت جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از این عارضه و برای حفظ سلامت فک و دندان ها، می توانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- رعایت بهداشت دهان و دندان: بهتر است همیشه به بهداشت دهان و دندان خود توجه کنید. این شامل مسائلی مانند مسواک زدن حداقل دو بار در روز، استفاده از نخ دندان و مراجعه به دندانپزشک در صورت بروز مشکلات است.
- رعایت عادات صحیح: از عادات غلط مانند مکیدن انگشتان، پستانک، فشار دادن زبان به فک و … در دوران کودکی و بزرگسالی پرهیز کنید. این عادات می توانند به تغییر شکل فک و دندان، و در نهایت بروز دیپ بایت منجر شوند.
- استفاده از محافظ دهانی: در هنگام ورزش های پر خطر و مسابقات بوکس، کاراته و … بهتر است از محافظ دهانی استفاده کنید. این محافظ ها می توانند فشار ضربه ها را به دندان ها و فک کاهش دهند و در ایجاد صدمات جدی کمک کنند.
بیشتر مطالعه کنید: انواع مشکلات و ناهنجاری های دهان و دندان کدامند؟
درمان دیپ بایت با ارتودنسی چه مدت طول می کشد؟
مدت زمان درمان دیپ بایت با استفاده از درمان ارتودنسی به عوامل مختلفی وابسته است، از جمله سن بیمار، شدت و میزان عارضه، نوع ارتودنسی (ارتودنسی متحرک یا ثابت) و زمان مراجعه به پزشک برای درمان (پیش از سن رشد یا بعد از آن). اما به طور کلی، می توان گفت که درمان با استفاده از ارتودنسی به مدت حدود یک سال و نیم تا دو سال طول می کشد تا وضعیت دندان ها و فک به حالت طبیعی بازگردد.
نمونه درمان بستن فضای دندان کشیده شده و اصلاح همپوشانی شدید دندانی (دیپ بایت) توسط بهترین متخصص ارتودنسی در کرج