آنچه در این مقاله می خوانید

ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت

این سوال ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت؟ اگر قصد اصلاح نامرتبی شدید دندان ها و فک را دارید بهترین گزینه ارتودنسی است، اما اگر تنها به دنبال زیبایی و بهبود ظاهر دندان هایتان وتغییر رنگ آن هستید کامپوزیت برایتان مناسب است.

آیا قبل از کامپوزیت باید ارتودنسی کرد؟ اگر دندان هایتان نامرتبی شدید دارد ممکن است پیشنهاد شود ابتدا ارتودنسی را برای اصلاح موقعیت دندان هایتان و سپس کامپوزیت را برای بهبود ظاهر آن انجام دهید. اما در کل نامرتب و مشکلات جزئی دندان با کامپوزیت و تراش سطحی دندان می تواند اصلاح شود.

درباره ارتودنسی زیبایی بیشتر بخوانید

در این مقاله به بررسی و مقایسه این دو روش درمانی خواهیم پرداخت. پس با ما همراه باشید تا در انتخاب روش مناسب برای بهبود زیبایی و سلامت دندان ها، بهترین تصمیم را بگیرید.

تفاوت کامپوزیت و ارتودنسی (مقایسه ارتودنسی و کامپوزیت)

ارتودنسی و کامپوزیت هر دو از روش های درمان و زیباسازی دندان ها می باشند. اما این دو روش تفاوت هایی با یکدیگر دارند که در زیر به مقایسه آن ها خواهیم پرداخت:

ویژگی ارتودنسی کامپوزیت
تعریف کلی استفاده از سیم ها و براکت ها برای اصلاح دندان ها جایگذاری مواد کامپوزیتی روی سطح دندان
مناسب افراد با اصلاح نامرتبی شدید ، فاصله بین دندان،مشکلات فکی و بایت های دندان ترمیم ترک یا شکستگی، پرکردن فاصله بین دندان ها بهبود جزئی ظاهر و نامرتبی، تغییر رنگ
مدت زمان ۱ تا ۳ سال معمولا در یک جلسه ۱ تا ۳ ساعت
مقدار درد و ناراحتی  ناراحتی و درد در اثر فشار براکت ها، معمولا درد ندارد فقط در روزی های اول اندکی حساسیت به سرما و گرما
هزینه بالاتر، به علت ویزیت های منظم و معاینه هزینه کمتر
مراقبت های بعد انجام مراقبت از براکت ها و محدودیت های غذایی محدودیت های غذایی مانند پرهیز از مواد رنگدانه دار مانند چایی و قهوه
نتیجه نهایی اصلاح دائمی نیاز به ترمیم بعد از چند سال
دوران نقاهت حساسیت دندان و لثه ها ، زخم های دهانی بدون دوران نقاهت و ناراحتی(نهایت ۳روز دندان ها حساس است)
  • کاربرد:

ارتودنسی به عنوان یک روش درمانی، به اصلاح مشکلات دندانی و فک می ‌پردازد. با استفاده از این روش، مشکلات اساسی دندان‌ ها و فک ‌ها مانند ناهماهنگی فک ‌ها، اصلاح می‌ شود. همچنین، در برخی موارد، ارتودنسی می ‌تواند به بهبود ظاهر دندان ‌ها نیز کمک کند.

در مقابل، کامپوزیت به عنوان یک روش ترمیمی و زیبایی است که به پوشاندن ایرادات و بهبود ظاهر دندان ‌ها می ‌پردازد.

  • هزینه:

با توجه به شرایط مختلفی که در تعیین قیمت این روش‌ ها دخیل هستند، قیمت آن ها با یکدیگر متفاوت است. برای مثال، قیمت کامپوزیت به مواد مصرفی و تعداد دندان هایی که به درمان نیاز دارند، بستگی دارد اما در مورد ارتودنسی، هزینه به صورت کلی محاسبه می‌شود.

برای مشاهده لیست قیمت انواع ارتودنسی دندان کلیک کنید.

  • ماندگاری:

ارتودنسی یک درمان طولانی مدت است که به مرور زمان، با استفاده از ریتینرها یا نگهدارنده ‌های دندانی، می ‌تواند به ماندگاری دائمی برسد. اما درمان با کامپوزیت دائمی نیست و معمولا بین ۳ تا ۷ سال ماندگاری دارد. همچنین در صورتی که کامپوزیت آسیب ‌هایی ببیند، نیاز به تعویض دارد.

  • طول درمان :

ارتودنسی، درمانی بلند مدت است که طول درمان آن معمولا بین ۶ ماه تا ۳ سال است. این مدت زمان، به عوامل مختلفی مانند سن، نوع و شدت ناهنجاری دندانی و روش درمان بستگی دارد. اما با کامپوزیت، داستان کاملا متفاوت است. درمان با کامپوزیت، فقط به ۱ الی ۲ جلسه درمانی نیاز دارد.

بیشتر بخوانید: درمان انحراف فک با ارتودنسی

پاسخ به سوال ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت توسط دکتر ستار کبیری متخصص ارتودنسی در کرج :

مزایا و معایت کامپوزیت دندان

در صورت استفاده از کامپوزیت در جای مناسب، مزایای بی ‌شماری خواهد داشت. از جمله مزایای کامپوزیت می ‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • یکی از بزرگترین مزایای درمان با کامپوزیت دندان این است که برای رسیدن به نتیجه مطلوب، نیاز به زمان طولانی برای درمان نیست.
  • استفاده از کامپوزیت، یک روش ساده و راحت برای بهبود ظاهر دندان‌ های شماست که به آماده‌ سازی دندان‌ ها نیاز ندارد.
  • درمان کامپوزیت با رعایت بهداشت دندان ها، در طولانی مدت، باعث تغییر رنگ دندان ‌ها نخواهد شود.

این روش معایبی نیز دارد که برخی از آن ها عبارتند از:

  • در روش کامپوزیت، ممکن است به دلیل مشکلاتی مانند عدم تطابق کامپوزیت با لبه دندان، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، بیماری لثه و لق شدن روکش؛ دهان بد بو شود.
  • استفاده از کامپوزیت در برخی موارد می ‌تواند باعث حساسیت دندان ‌های فرد نسبت به سرما و گرما شود. این حساسیت ممکن است به مدت یک ماه یا حتی بیشتر ادامه داشته باشد.
  • وقتی کامپوزیت برای درمان دندان استفاده می ‌شود، شکل و اندازه دندان‌ ها تغییر می ‌کند و این ممکن است باعث عدم تطبیق دندان ‌ها بر روی یکدیگر شود. در نتیجه، باعث ناراحتی و مشکلاتی هنگام خوردن، صحبت کردن و حتی خندیدن می ‌شود.

درباره ارتودنسی ۶ ماهه بخوانید

  • در اثر ضربه و یا فشار زیاد دچار شکستگی و لب پر شدن می شود که باید برای ترمیم و یا تعویض آن هزینه زیادی پرداخت شود.
  • در بعضی از انواع روکش کامپوزیت و یا لمینت کمی از سطح مینای دندان تراشیده می شود که این امر باعث پوسیدگی دندان می شود.
  • به دلیل تراش سطح مینای دندان دیگر نمی توان، روکش را از دندان جدا کرد و باید هر بار آن را تمدید و یا ترمیم کرد.
  • برای رفع تمام مشکلات دندانی مناسب نیست و فقط برای افرادی قابل انجام است که دندانها فاصله زیاد ندارند و یا خیلی نامرتب نیستند.

مزایا و معایب ارتودنسی

مزایا و معایب ارتودنسی و تفاوت آن با کامپوزیت چیست

مزایای استفاده از ارتودنسی عبارتند از:

  • نتایج درمان ارتودنسی دائمی و ماندگار است.
  • ارتودنسی با جا به جایی دندان‌ ها و قرار دادن آن ‌ها در موقعیت صحیح، یکی از راه ‌های ریشه ‌ای و اصولی درمان مشکلات دندانی و فک است.
  • این روش، بهترین راهکار برای بر طرف کردن مشکلات شدید دندانی است.
  • درمان ارتودنسی محدودیت سنی ندارد و می ‌تواند حتی برای افرادی که چندین سال از رویش دندان ‌هایشان می‌گذرد، مورد استفاده قرار گیرد.

اما این روش معایبی نیز دارد که به شرح زیر می باشد:

  • برای حفظ نتیجه ارتودنسی، استفاده از ریتینر بسیار ضروری است. در غیر این صورت، دردسر بعدی شما بازگشت دندان ‌های خود به حالت قبلی خواهد بود که البته تلاش و هزینه ‌هایی که برای ارتودنسی صرف کرده ‌اید را بی ‌اثر خواهد کرد.
  • وقتی براکت‌ های دندانی با دیواره داخلی دهان، لثه یا لب ها برخورد می ‌کنند، ممکن است باعث ایجاد زخم و ناراحتی شوند که بدترین این حالات، زدن آفت است.
  • پوسیدگی دندان و بیماری های لثه، از دیگر مشکلات شایع در افرادی است که برای اصلاح دندان‌ های خود از ارتودنسی استفاده می‌ کنند. بنابراین، بهداشت دهان و دندان بسیار مهم و حیاتی است. اگر دندان ‌های شما به خوبی تمیز نشوند، ذرات غذا در بین براکت ها مانده و موجب پوسیدگی دندان ‌های شما می‌ شوند. البته بهداشت دهان و دندان، در صورت استفاده از براکت ‌های ارتودنسی، به خاطر وجود این براکت ‌ها کار آسانی نیست و باید با دقت بیشتری رسیدگی شود. اما این نباید بهانه ‌ای برای کوتاهی در بهداشت دهان و دندان باشد. بهتر است همواره به بهداشت دهان و دندان خود توجه کنید تا از پوسیدگی دندان ‌ها جلوگیری کرده و از لبخند سالم و زیبایی برخوردار شوید.

آیا ارتودنسی همزمان با کامپوزیت قابل انجام است؟

ارتودنسی و کامپوزیت با توجه به تفاوت ‌هایی که با یکدیگر دارند مکمل یکدیگر نیز هستند و برای داشتن نتیجه بهتر در زیبا سازی دندان‌ ها، انجام این دو روش به صورت همزمان پیشنهاد می‌ شود.

همچنین بخوانید : بهترین نوع ارتودنسی کدام است

به طور مثال، در صورتی که دندان شما نامرتب و البته شکسته باشد، می ‌توانید همزمان از ارتودنسی و کامپوزیت استفاده کنید تا دندان شکسته‌ ی شما بهبود یابد و در عین حال ظاهر دندان ‌هایتان حفظ شود. البته، بهتر است در ابتدا ارتودنسی به پایان برسد و سپس از کامپوزیت استفاده کنید، اما در هر صورت، استفاده همزمان این دو روش درمانی مشکلی برای شما به وجود نخواهد آورد.

ایا میشود بجای جای ارتودنسی کامپوزیت کرد؟

آیا از کامپوزیت می توان بجای ارتودنسی استفاده کرد

کامپوزیت بجای ارتودنسی درست نیست زیرا کامپوزیت فقط یک گزینه درمانی برای تغییر ظاهری و بهم ریختگی جزئی است اما نمی تواند جایگزین کامل ارتودنسی شود؛ زیرا اگر دارای مشکلات فکی و بهم ریختگی شدید دندان ها هستید ابتدا ارتودنسی برایتان انجام میشود.

مواردی که کامپوزیت می تواند جایگزین ارتودنسی شود:

  • رفع کجی و بهم ریختگی خفیف دندان که با تراشیدن جزئی کامپوزیت درست شود
  • اصلاحات جزئی مانند: فاصله بین دندان،تغییر شکل دندان ها ، ترک یا شکستگی آن
  • تغییر رنگ دندان ها و شکل ظاهری آن

متاسفانه به خاطر بعضی از تبلیغ های نادرست، خیلی از افرادی که نامرتبی دندان دارند و می خواهند در سریع ترین زمان به یک لبخند زیبا برسند از کامپوزیت استفاده می کنند. درمان به روش کامپوزیت در مواردی که فرد نامرتبی دندان دارد، در آینده مشکلات زیادی مانند مشکلات لثه و پوسیدگی دندان به وجود می آورد. بنابراین، زمانی که نامرتبی و یا ناهنجاری دندان دارید هیچ راه جایگزین به جزء درمان ارتودنسی نخواهید داشت.

چه افرادی باید ارتودنسی انجام دهند؟

ارتودنسی بهتره یا کامپوزیت

در بسیاری از موارد، از جمله مشکلات فک و دندان، شلوغی، نامرتبی و فاصله زیاد بین دندان ‌ها، تنها با روش ارتودنسی قابل درمان هستند و روش‌ هایی مانند کامپوزیت و یا لمینت دندان، نمی ‌توانند بهبودی برای این مشکلات ایجاد کنند. بنابراین افرادی که دارای مشکلات زیر هستند باید از ارتودنسی برای درمان دندان ها استفاده شود:

  1. مشکلات فک و بایت

اختلالات فک و بایت مشکلاتی مانند اپن بایت، کراس بایت و آندر بایت به وجود می آورند که تنها با ارتودنسی، قابلیت اصلاح دارند.

  1. شلوغ بودن و بهم ریختگی دندان ‌ها

شلوغی و نامرتبی دندان‌ ها از مشکلات شایعی هستند که نیاز به جا به‌ جایی دندان ‌ها و قرار دادن آن ها در موقعیت مناسب دارند. این کار تنها با استفاده از بریس های ارتودنسی و وارد کردن فشارهای لازم، قابل انجام است.

  1. فاصله زیاد بین دندان ‌ها

یکی دیگر از مشکلات دندانی فاصله ی زیاد بین دندان هاست که باعث نامرتبی و کج شدن آن ها می شود که تنها با ارتودنسی قابل درمان است.

آیا میدانید بهترین سن ارتودنسی چه سنی است؟

چه کسانی می توانند کامپوزیت کنند؟

چه کسانی می توانند کامپوزیت کنند- ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت

مشکلات دندانی که برای درمان آن می توانید از کامپوزیت استفاده کنید، عبارتند از:

  1. وجود فاصله جزئی بین دندان‌ ها

در برخی افراد، فاصله‌ ای بین دندان‌ ها وجود دارد که به آن شکاف دیاستم می ‌گویند. استفاده از کامپوزیت برای اصلاح فاصله های جزئی بین دندان ها بهترین انتخاب است.

  1. کج بودن جزئی دندان ‌ها

کج بودن دندان ‌ها که در برخی افراد به صورت جزئی و در بعضی دیگر به صورت شدیدتری مشاهده می‌شود، مشکل ارثی است. کج بودن جزئی دندان ‌ها را می توان با کامپوزیت اصلاح کرد و در موارد شدیدتر باید از ارتودنسی استفاده کرد.

  1. سفیدتر کردن دندانها

با این روکش می توان رنگ دندانها را تغییر داد و به رنگ دلخواه تبدیل کرد.

  1. افزایش طول تاج دندان

افرادی که دندانهای ریزی دارند و طول تاج دندانهای آنها کم است می توانند از این راه، دندانهایی بزرگتر و واضح تر ایجاد کنند.

 

۵/۵ - (۱ امتیاز)

مشاوره رایگان

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آنچه در این مقاله می خوانید

آخرین مطالب

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x