ارتودنسی یکی از شاخه های تخصصی دندانپزشکی است که هدف آن اصلاح ناهنجاری های مربوط به تراز دندانها و فک است. با توجه به سلامت دندانها و لثه، ارتودنسی در هر سنی انجام میشود. اگر مشکل بیمار مربوط به ناهماهنگی فک باشد، توصیه میشود درمان را قبل از بلوغ شروع کنید. اما اگر بعد از بلوغ به دندانپزشک مراجعه کنید، به احتمال زیاد نیاز به درمان ارتودنسی و جراحی خواهید داشت. بنابراین زمان مراجعه به دندانپزشک و شروع ارتودنسی از اهمیت زیادی برخوردار است. تاخیر در شروع درمان ارتودنسی باعث بروز مشکلات بیشتر برای بیمار میشود مانند:
- نیاز به درمان های بیشتر درآینده
- افزایش احتمال پوسیدگی دندان ها
- افزایش احتمال بیماری های لثه
- افزایش هزینه های درمانی و طول درمان
- درد فک
- کاهش اعتماد به نفس
درمان ارتودنسی به منظور تراز دندان ها و حل مشکلات مربوط به بایت انجام می شود. بنابراین، تاخیر در شروع درمان ارتودنسی به ارتودنتیست اجازه نمیدهد فضای کافی در قوس فک پایین برای رشد دندانهای دائمی ایجاد کند. تأخیر در شروع درمان ارتودنسی باعث میشود که بیمارانی که ناهنجاریهای فک دارند علاوه بر درمان جراحی نیز انجام دهند.
مشکلات ناشی از تاخیر در شروع درمان ارتودنسی
تاخیر در شروع درمان ارتودنسی باعث میشود که دندانها کج یا نامرتب رشد کنند. مشکلات در تلفظ، ناتوانی در صحبت کردن، مشکلات تنفسی و اختلالات دستگاه گوارش نیز از مواردی هستند که به دلیل عدم درمان زودهنگام ناهنجاریهای دندانی و تاخیر در شروع درمان ارتودنسی ایجاد میشوند.
بیشتر بخوانید: مدت زمان ارتودنسی چند جلسه طول می کشد
سایر مشکلاتی که در اثر تاخیر در شروع درمان ارتودنسی ایجاد می شوند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. بدتر شدن مشکلات نیش
یکی از رایج ترین دلایل درمان ارتودنسی اصلاح مسائل بایت مانند اوربایت، آندربایت یا کراس بایت است. وقتی این مشکلات درمان نشوند، به مرور زمان بدتر می شوند. همانطور که فک رشد می کند، انعطاف پذیری استخوان های آرواره و صورت کمتر شده و اصلاح بایت سخت تر می شود.
متن انگلیسی:
“According to a study published in the Journal of Clinical Orthodontics, delaying orthodontic treatment for bite problems increases the likelihood of needing jaw surgery or more complex procedures in the future.”
ترجمه فارسی: «بر اساس مطالعهای که در مجله ارتودنسی بالینی منتشر شده است، تاخیر در شروع درمان ارتودنسی برای مشکلات بایت احتمال نیاز به جراحی فک یا روشهای پیچیدهتر در آینده را افزایش میدهد.»
به نقل از سایت thepediatricdentalteam
۲. درد فک و اختلالات TMJ
دندانهای نامرتب میتوانند بر بایت شما تأثیر بگذارند و فشار بیشتری بر مفاصل فک شما وارد کنند و باعث مشکلات بایت و مشکلات مربوط به فک شوند. تاخیر در شروع درمان ارتودنسی میتواند منجر به درد و ناراحتی فک، سردرد و اختلال مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) شود.
۳. افزایش خطر ساییدگی و آسیب دندان
نامرتبی دندانها میتواند منجر به ساییدگی ناهموار دندانهای شما شود. با گذشت زمان، این مشکل میتواند باعث ایجاد ترک و آسیب های دیگر شود. درمان ارتودنسی در سنین پایین میتواند به تراز مناسب دندانها، کاهش خطر آسیب دندان و حفظ سلامت دندان در دراز مدت کمک کند.
۴. شلوغی و دندان های نهفته
زمانی که فضای کافی در دهان برای رویش دندانهای دائمی وجود نداشته باشد، میتواند منجر به شلوغی یا نهفته شدن دندانها شود. تاخیر در شروع درمان ارتودنسی میتواند حل این مسائل را بعدا دشوارتر کند. در برخی موارد، دندانهای نهفته ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند. درمان ارتودنسی زودهنگام میتواند فضایی را برای رشد مناسب دندانها ایجاد کند و نیاز به روشهای تهاجمی را کاهش دهد.
۵. مشکلات گفتار و جویدن
نامرتب بودن دندانها و فکها میتواند بر توانایی فرد در صحبت کردن و جویدن صحیح تأثیر بگذارد. تاخیر در شروع درمان ارتودنسی میتواند مشکلاتی را که بر زندگی روزمره و تعاملات اجتماعی تأثیر میگذارد طولانی کند.
بیشتر بخوانید: تاثیر ارتودنسی بر صدا و گفتار
تحقیقات منتشر شده در مجله اروپایی ارتودنسی نشان داده که کودکان مبتلا به مشکلات ارتودنسی درمان نشده اغلب مشکلات گفتاری و مشکلات جویدن بیشتری را تجربه می کنند.
۶. نداشتن اعتماد نفس
دندان های کج یا اوربایت ممکن است منجر به کاهش اعتماد به نفس فرد شود و بر تعاملات احتماعی فرد تاثیر منفی بگذارد.
۷. مشکلات مربوط به سلامت لثه
دندانهایی که به درستی تراز نشدهاند خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش میدهند. بنابراین تاخیر در شروع درمان ارتودنسی منجر به افزایش ابتلا به بیماریهای لثه شده و فرد بیشتر در معرض عفونت قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: چگونگی انجام ارتودنسی با وجود بیماری لثه
۸. دشواری در مسواک زدن
تاخیر در شروع درمان ارتودنسی و داشتن دندانهای کج باعث میشود که فرد به درستی نتواند مسواک بزند و همین امر باعث ایجاد پلاک و افزایش احتمال پوسیدگی دندان میشود.
۹. افزایش مدت زمان درمان
با تاخیر در شروع درمان ارتودنسی، مشکلات دندانی افزایش یافته و نیاز به مدت زمان بیشتری برای تراز دندانها وجود دارد.
۱۰. افزایش هزینه
انجام ارتودنسی در سنین بالا منجر به پیچیدگی درمان و افزایش هزینههای ارتودنسی می شود.
اگر درمان ارتودنسی دیر شروع شود، زمان درمان طولانی تر خواهد بود؟
بله. به تعویق انداختن درمان ارتودنسی می تواند منجر به نیاز به روش های تهاجمی تر در مراحل بعدی زندگی شود، که ممکن است مشکلات دندانی شما را به طور کامل حل نکند. درمان زودهنگام برای دستیابی به نتایج پایدار بسیار مهم است و میتواند از عوارضی که هم عملکرد و هم زیبایی را به خطر میاندازند، جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: درمان انحراف فک با ارتودنسی
انجام دیرهنگام ارتودنسی همچنان میتواند به طور موثری دندانها را صاف کند و مشکلات تراز را اصلاح کند، اما ممکن است در مقایسه با مداخله زودهنگام به روشهای پیچیدهتر و زمان درمان طولانیتری نیاز داشته باشد.
آیا تاخیر در ارتودنسی می تواند نیاز به جراحی فک ایجاد کند؟
بله. یکی از مهمترین مزایای ارتودنسی زودهنگام، پتانسیل آن برای جلوگیری از نیاز به جراحی فک در بزرگسالی است. ناهماهنگی فک ها میتواند منجر به مشکلات جدی سلامت دهان و دندان شود که اگر در دوران کودکی درمان نشود، ممکن است در مراحل بعدی نیاز به جراحی اصلاحی فک داشته باشد.
بیشتر بخوانید: جراحی فک بدون ارتودنسی
جراحی فک نه تنها پرهزینه است، بلکه دوره نقاهت طولانیتر و خطر و عوارض زیادی نیز دارد. ارتودنسی زودهنگام میتواند مشکلات فک را در حالیکه استخوانهای فک هنوز در حال رشد هستند اصلاح کند. در نتیجه نیاز به چنین روشهای تهاجمی در آینده را به حداقل میرساند یا کاملا از بین میببرد.
آیا کودکان هم در صورت تاخیر در درمان دچار مشکلات جدی می شوند؟
مشکلات دندانی در کودکان میتواند به طریق مختلف ظاهر شود و شناسایی زودهنگام آنها برای مداخله موثر بسیار مهم است. در ادامه برخی از رایجترین مشکلات مربوط به تاخیر در شروع درمان ارتودنسی در کودکان را ذکر می کنیم:
- فضای ناکافی در فک میتواند باعث کج شدن یا روی هم افتادن دندانها شود. این مشکل میتواند بهداشت دهان و دندان را به چالش بکشد و خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه را افزایش دهد. ارتودنسی زودهنگام می تواند فضا ایجاد کند و دندان ها را به درستی تراز کند.
- شرایطی مانند اوربایت یا آندربایت میتواند بر جویدن، گفتار تأثیر بگذارد و ممکن است باعث درد فک یا سایش دندان شود. اصلاح زودهنگام میتواند رشد فک را هدایت کند و تراز دندانها را بهبود بخشد و از عوارض شدید بعدی جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید: ارتودنسی نامرئی برای کودکان
- فراتر از نگرانیهای زیبایی، دندانهای کج میتواند مانع از تمیز کردن صحیح دندان ها شود و منجر به حفره ها و بیماری های لثه شود و به ناهماهنگی فک ها کمک کند. درمان زودهنگام ارتودنسی میتواند دندانها را صاف کند و محیط دهانی سالم تری ایجاد کند.
- تنفس دهانی معمولی ممکن است نشان دهنده انسداد راههای هوایی به دلیل تراز نادرست فک باشد. این مشکل منجر به خشکی دهان، بوی بد دهان و افزایش خطر عفونتهای دهان میشود.
هزینه درمان ارتودنسی در صورت تاخیر چگونه تغییر می کند؟
هر چقدر درمان دیرتر شروع شود، مشکلات مربوط به تراز دندان بیشتر شده و درمان پیچیدهتر و طولانیتر میشود. در این صورت هزینه های ارتودنسی نیز نسبت به حالت عادی افزایش می یابد.
چگونه می توان از تاخیر در درمان ارتودنسی جلوگیری کرد؟
بله. معاینات منظم دندانپزشکی برای حفظ سلامت دندان کودکان بسیار مهم است. این معاینهها امکان شناسایی زودهنگام مسائل بالقوه مانند پوسیدگی، بیماری لثه، و علائم اولیه نامرتبی دندانها یا مشکلات رشد فک را فراهم میکند.
در طول این ویزیت ها، دندانپزشکان می توانند رشد و تکامل فک را زیر نظر داشته باشند، توصیه کنند که آیا ارتودنسی ضروری است یا خیر. در صورت نیاز اقدامات پیشگیرانه را برای حفظ سلامت دندان انجام می دهند.
متن انگلیسی:
“The foundation of preventing orthodontic issues and consequently, the need for jaw surgery, begins with maintaining robust dental health in children. Ensuring that children’s teeth and gums are healthy supports orthodontic interventions’ effectiveness and could prevent the development of severe issues.”
ترجمه فارسی: «اساس پیشگیری از مسائل ارتودنسی و در نتیجه نیاز به جراحی فک، با حفظ سلامت دندان و دندان در کودکان آغاز میشود. اطمینان از سالم بودن دندان ها و لثه های کودکان از اثربخشی مداخلات ارتودنسی حمایت میکند و میتواند از بروز مشکلات شدید جلوگیری کند.»
به نقل از سایت greatsydneysmiles
کلام پایانی
یکی از مهمترین مسائل در رفع مشکلات مربوط به بایت دندان، انجام به موقع ارتودنسی است. تاخیر در شروع درمان ارتودنسی سبب افزایش مشکلات دهان و دندان در سالهای آینده میشود و نیاز به زمان و هزینه بیشتری دارد. تاخیر در شروع درمان ارتودنسی باعث افزایش پوسیدگی دندانها و ابتلا به بیماریهای لثه، کاهش اعتماد به نفس و … میشود.
بیشتر بخوانید: بهترین دکتر متخصص ارتودنسی کودکان
دندانپزشکان توصیه میکنند که برای پیشگیری از این مشکلات کودکان خود را در سن ۸-۷ سالگی نزد ارتودنتیست ببرید تا با معاینه وضعیت فک و دندان کودکتان بهترین روند درمانی را پیشنهاد کنند.
سوالات متداول
-
چه ناهنجاری هایی نیاز به درمان فوری دارند؟
بیماران مبتلا به انحراف فک پایین یا پراگماتیسم باید در اسرع وقت تحت درمان قرار گیرند.
-
چگونه بفهمم فرزندم به درمان زودهنگام ارتودنسی نیاز دارد؟
علائمی که نشان میدهد کودک شما ممکن است به درمان اولیه ارتودنسی نیاز داشته باشد عبارتند از: شلوغی دندانها یا کج بودن دندانها، مشکل در جویدن یا گاز گرفتن، تنفس دهانی، مکیدن انگشت شست بالای ۵ سالگی و جابجایی فک.
-
آیا درمان زودهنگام ارتودنسی مضراتی دارد؟
معایب احتمالی درمان ارتودنسی زودهنگام شامل نیاز به درمان های اضافی در مراحل بعدی زندگی، تنظیم بیشتر بریس ها بر اساس الگوی رشد فک و خطر آسیب به دندان های دائمی است.