یکی از جدیدترین روش های ارتودنسی در حال حاضر ارتودنسی دیمون دندان است. این روش با کمک براکت های متفاوت انجام می گیرد و با استقبال بالایی از سمت متخصصان ارتودنسی و مراجعه کنندگان روبرو شده است. در این مطلب به معرفی ارتودنسی دیمون، ویژگی ها و مزایای آن، نقاط ضعف و … اشاره می کنیم تا با درک کامل و اطلاعات دقیق نسبت به آن برای درمان اقدام نمایید.
ارتودنسی دیمون دندان چیست؟
ارتودنسی دیمون یکی از روش های نوین ارتودنسی ثابت دندان است.در این روش، از براکت هایی استفاده می شود که به صورت خودکار تنظیم می شوند و دیگر مانند روش های سنتی نیاز به تعویض مداوم کش های رنگی ندارد و در نتیجه تعداد دفعات مراجعه به پزشک کاهش میابد.همچنین براکت های دیمون به صورت خودکار سیم ارتودنسی را نگه می دارد و دندان ها به آرامی و با کمترین اصطکاک جابجا می شوند.
در ارتودنسی با روش معمول براکت ها با کمک کش بر روی سیم ارتودنسی محکم می شوند. این نوع اتصال محدودیت هایی را ایجاد می کند. با پیشرفت تکنولوژی براکت های خود باز شونده ای طراحی شدند که دیگر نیاز به کش ندارند. این براکت ها به راحتی قابلیت تغییر موقعیت دارند و در هر نقطه ای که متخصص بخواد آنها را محکم می کند. باقی فرآیند ارتودنسی در این حالت با فرآیند معمولی آن به یک شکل می باشد. قابلیت باز شدن و جابجا شدن براکت برای متخصص شرایط مناسب تری را به وجود می آورد تا بیشترین بازدهی و بهترین نتیجه را با درمان ارتودنسی در بیمار ایجاد کند.
بیشتر بخوانید: درمان ناهنجاری های دهان و دندان
ارتودنسی دیمون چگونه عمل می کند؟
عملکرد این نوع از ارتودنسی تحت تاثیر براکت های خود باز شونده (Self Ligating) می باشد. براکت خود باز شونده به نام براکت خودکار نیز شناخته می شود. براکت های خودکار برای نگه داشتن سیم ارتودنسی دیگر نیاز به کش ارتودنسی (اورینگ) ندارند، بلکه به صورت کشویی روی سیم ارتودنسی حرکت می کنند و در محل مورد نظر قفل می گردند. به خاطر نحوه باز و بسته شدن براکت در ارتودنسی دیمون، اصطکاک کمتری در سطح دندان ایجاد می شود و برای از بین بردن عوارض و ناهنجاری ها با کمک ارتودنسی، دندان ها به مقدار کمتری تحت فشار قرار می گیرند. براکت خودکار در طول درمان نیز بسیار کمک کننده است به نحوی که در معاینات بعدی زمانی که نیاز سفت کردن سیم یا جابجایی براکت باشد، به مراتب راحت تر از ارتودنسی معمولی انجام می گردد.
تفاوت ارتودنسی به روش دیمون با ارتودنسی ثابت سنتی
ویژگی | ارتودنسی سنتی | ارتودنسی دیمون |
براکت ها | فلزی یا سرامیکی | خودتنظیم شونده |
کش نگه دارنده (لیگاتور) | لاستیکی یا فلزی | ندارد |
حرکت دندان ها | کند تر و فشار بیشتر | سریع تر و فشار کمتر |
راحتی بیمار | کم تر | بیشتر |
هزینه | کم تر | بیشتر |
مدت زمان درمان | طولانی تر | کمتر |
مراجعات به دندانپزشک | بیشتر | کمتر |
اصلی ترین تفاوت این دو نوع ارتودنسی در بریس های آنها می باشد. ارتودنسی دیمون به صورت خودکار عمل کرده و در طول زمان بریس های آن سفت می شوند ولی در مورد ارتودنسی معمولی نیاز به مراجعات متعدد به متخصص ارتودنسی وجود دارد. از نظر درمانی نیز تفاوت این دو در میزان درد و طول درمان است که در روش دیمون هم میزان درد کمتر است و هم طول درمان کوتاه تر می باشد.
انواع ارتودنسی دیمون
برای ارتودنسی دیمون نیز مانند ارتودنسی معمولی دو دسته بریس با ساختار فلزی و سرامیکی (شفاف) استفاده می شود. تفاوت در بریس استفاده شده باعث می شود که دو نوع ارتودنسی دیمون داشته باشیم:
۱. ارتودنسی دیمون با براکت فلزی
در نگاه اول به این نوع ارتودنسی بسیار شبیه ارتودنسی معمولی با براکت فلزی دیده می شود، اما با کمی دقت و مشاهده بیشتر متوجه می شویم که در بریس های فلزی دیمون خبری از کش نیست. بریس فلزی دیمون قابلیت باز و بسته شدن به صورت خودکار را دارا می باشد.
۲. ارتودنسی دیمون با براکت سرامیکی
خیلی از افراد بخاطر ظاهر براکت های ارتودنسی با انجام آن مخالف هستند. به همین خاطر برای آنها براکت های سرامیکی تجویز می شود. ارتودنسی دیمون نیز شامل براکت سرامیکی می شوند که دارای رنگی مشابه دندان هستند. براکت های سرامیکی دیمون عملکردی مشابه براکت فلزی دیمون دارند و به صورت خودکار باز و بسته می شوند. ارتودنسی دیمون سرامیکی بخاطر ظاهرشان و اینکه روی دندان زیاد مشخص نیستند، به عنوان ارتودنسی دیمون شفاف نیز شناخته می شود
مزایای ارتودنسی دندان به روش دیمون
ارتودنسی دیمون دارای ویژگی های است که سبب می شود به عنوان یک روش نوین و جدید نسبت به ارتودنسی معمولی با استقبال بالاتری روبرو باشد. همچنین متخصص ارتودنسی این روش را بیشتر به مراجعین توصیه می کند. مهم ترین ویژگی های دیمون عبارتند از:
- اصطکاک کمتر در ارتودنسی دیمون
کش ها و لیگاتورهای پلاستیکی در این روش حذف می شوند. در نتیجه اصطکاک ناشی از ارتودنسی دیگر وجود نخواهد داشت و شرایط برای حرکت آزادانه دندان ها فراهم تر است.
- کاهش طول درمان ارتودنسی
با کاهش اصطکاک بین دندان ها در روش دیمون، سرعت حرکت دندان ها افزایش می یابد، این موضوع سبب می شود در زمان کمتری دندان ها به محل مورد نظر برسند و درمان سریع تر پیش برود. به طور میانگین تجربه های علمی ثابت کرده است که طول درمان ارتودنسی با این روش چیزی در حدود ۴ تا ۶ ماه کاهش می یابد.
- کاهش درد در ارتودنسی دیمون
بازخوردها از مراجعین و بیمارانی که تحت روش دیمون درمان شده اند نشان داده است که به مراتب درد کمتری در آنها ایجاد می شود و احساس راحتی بهتری در آنها وجود دارد.
- کاهش تعداد مراجعه به متخصص ارتودنسی
برای روش دیمون لیگاتور ها حذف می شوند پس نیاز به انجام تنظیمات مربوط به آنها به صورت دوره ای وجود ندارد. عدم نیاز به انجام تنظیمات دوره ای مکرر، نیاز بیمار به مراجعات زیاد را هم برطرف می کند و هم وقت کمتری از او گرفته می شود و هم اینکه هزینه کمتری پرداخت می کند.
همچنین بخوانید : ارتودنسی نامرئی چگونه است؟
- کاهش هزینه
درست است که بخاطر نوع بریس ها و جدید بودن فرآیند دیمون، هزینه اولیه آن نسبت به ارتودنسی معمولی بیشتر است اما به دلیل شرایطی که ایجاد می کند و کاهش مراجعه به متخصص در طول درمان، شما هزینه های کمتری را پرداخت می کنید.
- افزایش بهداشت دهان و دندان
با روش ارتودنسی دیمون قابلیت نظافت دندان ها افزایش پیدا می کند و عدم وجود کش ارتودنسی موجب می گردد بتوانید با خیال راحت بهداشت دندان ها را انجام دهید. معمولا در ارتودنسی رایج و قدیمی مواد خوراکی و غذایی در محل کش ها باقی می مانند و باعث پوسیدگی دندان ها و عدم سلامتی آنها می شدند.
- بازدهی بالاتر با نتایج مناسب
میزان رضایت در ارتودنسی دیمون نسبت به ارتودنسی معمولی بسیار بالاتر است چرا که در زمان کوتاهتری به تغییرات مناسب و دلخواه خواهید رسید و درد کمتری را نیز تحمل می کنید.
جدایی از این موارد، شرایط ظاهری ارتودنسی دیمون در طول درمان بسیار مناسب تر است و اعتماد به نفس بالاتری را برای فرد ایجاد می کند. انجام امورات زندگی خوردن و آشامیدن و صحبت کردن نیز با ارتودنسی دیمون راحت تر است.
معایب ارتودنسی دندان به روش دیمون
در کنار تمام مزایایی که این روش از خود به جای می گذارد محدودیت ها و معایبی را نیز به همراه دارد از جمله:
- براکت های دیمون در روزهای اولیه قابل حس هستند و همچنان احساس ناخوشایندی را ایجاد می کنند.
- هزینه اولیه ارتودنسی با روش دیمون بالاتر است.
- سیم های ارتودنسی همچنان مانند روش سنتی قابل مشاهده هستند و در ظاهر شما اثر گذار می باشند.
این موارد بیشتر از آنکه معایب این روش به حساب بیایند، جز معایب کلی ارتودنسی هستند که هنوز برطرف نشده اند.
هزینه ارتودنسی دیمون
میزان ناهنجاری های دهان و دندان دارای تنوع زیادی هستند که جدای این تنوع، شدت هر کدام از آنها نیز ممکن است کم یا زیاد باشد، شرایط سنی فرد، طول درمان و … نیز در هزینه نهایی تاثیرگذار است. به همین خاطر نمی توان هزینه مشخص و واحدی را برای انجام این نوع ارتودنسی بیان کرد. بعد از مراجعه به متخصص و انجام معاینات اولیه، هزینه کامل درمان و همچنین طول درمان و شرایط مربوط به آن به شما بیان می شود.
درباره قیمت ارتودنسی دندان در این مقاله کامل بخوانید
طول درمان ارتودنسی دیمون
تحت تاثیر شدت ناهنجاری طول درمان متفاوت است و به صورت یک بازه کلی بیان می شود. هرچند که در حالت مشابه درمان دیمون سریعتر از درمان ارتودنسی قدیمی جواب می دهد. به طور میانگین برای ناهنجاری های مختلف بین ۱ تا ۲ سال طول درمان ارتودنسی دیمون در نظر گرفته می شود.
فاصله زمانی برای انجام ویزیت مجدد ارتودنسی دیمون چقدر است؟
زمان مراجعه در این روش تقریبا دو برابر روش ارتودنسی قدیمی است. بیماران در این روش تقربیا هر ۵۰ تا ۷۰ روز یک بار باید مراجعه کنند اما در روش سنتی هر ۳۰ روز باید یک بار مراجعه برای ویزیت صورت بگیرد.