درمان ارتودنسی برای ناهنجاری هایی که در دندان ها و فک بر اثر موارد ژنتیکی، حوادث و … وجود دارد بسیار پر کاربرد است و طول درمان آن نیز زیاد است. در برخی موارد درمان ارتودنسی تا ۳ سال هم ممکن است به طول بیانجامد. یکی از چالش هایی که در طول این درمان بسیار کاربردی و مفید، برای مراجعین بوجود می آید، پوسیدگی دندان است. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و سایر عوامل بعضا سبب می شود که پوسیدگی دندان در درمان ارتودنسی اتفاق بیافتد. مهم است که نسبت به وقوع پوسیدگی، راه های جلوگیری از پوسیدگی و درمان پوسیدگی در حین ارتودنسی اطلاعاتی داشته باشیم تا نگرانی های ما برطرف گردد. اگر قصد درمان ارتودنسی را دارید یا آن را آغاز کرده اید، حتما ادامه مطلب را با ما همراه باشید تا بتوانید بهترین اقدامات را انجام دهید.
آیا امکان پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی وجود دارد؟
بله،امکان پوسیدگی دندان در حین ارتودنسی وجود دارد و یکی از مشکلات رایج است. علت اصلی پوسیدگی دندان در اروتودنسی تجمع پلاک و باکتری در براکت ها و سیم های ارتودنسی است که به خوبی تمیز نشده اند. استفاده از مسواک های بین دندانی ارتودنسی و خمیر دندان های مخصوص که از تجمع باکتری و حفظ بهداشت دهان کمک می کنند بهترین راه جلوگیری از پوسیدگی دندان است.
خیلی افراد با این دیدگاه که ارتودنسی معایبی مانند خرابی دندان ها را به همراه خواهد داشت، از انجام ارتودنسی خودداری می نمایند. اما دلیل و هدف استفاده از ارتودنسی درمان ناهنجاری های خطرناک برای دندان ها و فک است. این ناهنجاری ها علاوه بر ایجاد تغییرات ظاهری، بیشترین عامل در خرابی و پوسیدگی دندان ها هستند چرا که هم نظافت آن ها به خوبی انجام نمی گیرد چون دندان ها روی هم قرار دارند و هم اینکه دندان ها در زمان جویدن غذا تحت فشارهای بیشتری خواهند بود. زمانی که فرد ارتودنسی انجام می دهد ناهنجاری ها به مرور زمان درمان می شود، اما اگر در طول این درمان به خوبی بهداشت دهان و دندان رعایت نگردد، احتمال پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی وجود دارد.
بیشتر بدانید عوارض ارتودنسی دندان چیست؟
خیلی از افراد به دلیل حضور براکت ها بر روی دندان ها در انجام مسواک و نخ دندان کوتاهی می کنند چون در این شرایط نیاز به حوصله بیشتری دارد. عامل دیگری که در حین ارتودنسی باعث پوسیدگی دندان می گردد ضعیف بودن دندان ها است که تحت فشار براکت های ارتودنسی قرار دارند.
برای انجام ارتودنسی به بهترین متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا نگرانی شما نسبت به این موارد برطرف گردد و با درمان اصولی و مناسب ارتودنسی و بیان توصیه های کلیدی برای طول درمان، کمک کند بتوانید مانع عوارضی چون پوسیدگی دندان در حین ارتودنسی شوید.
چطور از پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی جلوگیری کنیم؟
راهکارهای جلوگیری از پوسیدگی دندان در ارتودنسی یا حتی جلوگیری از قهوه ای شدن یا تغییر رنگ دندان در ارتودنسی هم به صورت عمومی مطرح می گردد و هم با توجه به شرایط خاص یک فرد، ممکن است به صورت اختصاصی الزام به رعایت نکاتی وجود داشته باشد. اگر می خواهید زمانی که درمان ارتودنسی شما تمام می شود با تعدادی دندان پوسیده روبرو نشوید حتما موارد زیر را تا حد امکان رعایت کنید:
- درست و صحیح مسواک بزنید: نحوه رعایت بهداشت دهان و دندان در طول درمان ارتودنسی توسط بهترین متخصص به شما بیان می گردد. باید کاملا آن را بیاموزید و در زمان انجام مسواک زدن کاملا با حوصله و دقیق اجرا کنید. توصیه اکید می شود که دو بار در روز از مسواک مناسب استفاده شود تا بیشترین سطح نظافت دندان ها ایجاد گردد.
- از دهانشویه استفاده کنید: عدم دسترسی به تمام سطوح دندان در زمان ارتودنسی یک مورد کاملا طبیعی است و از بین بردن باکتری های خطرناک در این نواحی را می توانید به دهانشویه بسپارید. استفاده از دهانشویه به طور مرتب باعث می شود که فضا و بستر مناسب برای ایجاد پوسیدگی فراهم نشود. دهانشویه ها انواع مختلفی دارند که برای دوران ارتودنسی باید حتما مورد تایید متخصص باشند.
- از نخ دندان استفاده کنید: همانطور که در شرایط معمولی نخ دندان کارایی بالایی دارد در زمان ارتودنسی نیز تاثیر بالایی بر بهداشت دندان ها می گذارد و مواردی که با مسواک قابل رفع نیستند را می توان با کمک آن برطرف کرد. باید مراقب باشید که نخ در تجهیزات ارتودنسی گیر نکند و باعث مشکل نشود. حداقل یک بار در روز از نخ دندان استفاده شود.
- رژیم غذایی مناسب با ارتودنسی: براکت ها و تجهیزات ارتودنسی روی دندان ها سبب می شود که احتمال چسبندگی و باقی ماندن خوراکی ها و نوشیدنی ها به مقدار زیادی افزایش یابد. اگر این خوراکی ها و غذاها داری سطح چسبندگی بالایی باشند در نظافت و بهداشت آنها دچار مشکل خواهید شد. توصیه می گردد در دوران ارتودنسی از خوراکی های چسبنده مانند شکلات ها و همچنین از نوشیدنی های قند دار مانند نوشابه ها استفاده نکنید. مورد بعدی عدم استفاده از غذاهای دارای رنگدانه و ادویه جات است که عامل زردی و باقی ماندن جرم بر روی دندان خواهند شد. خوردن نوشیدنی ها و خوراکی های شیرین ترشح اسید در فضای دندان ها را تشدید می کند و به پوسیدگی آن کمک می کند.
- عدم مصرف دخانیات: مصرف سیگار و سایر دخانیات در طول ارتودنسی باید کنار گذاشته شود. وجود براکت ها و تجهیزات ارتودنسی اثرات منفی دخانیات بر روی دندان ها را به مقدار زیادی تشدید می کند.
- مراجعات مرتب به متخصص: در طول ارتودنسی باید در جلسات دوره ای و معاینه ای تعیین شده توسط متخصص به صورت مرتب حضور داشته باشید و تحت معاینه قرار بگیرید تا علاوه بر بررسی و تنظیم تجهیزات درمان ارتودنسی، دندان های شما نیز به صورت کامل معاینه شود و اگر نیاز به درمان یا مراقبتی بود انجام پذیرد.
آیا با وجود مسواک زدن، پوسیدگی دندان ایجاد می شود؟
بیشتر از اینکه در طول درمان ارتودنسی باید مسواک بزنیم، نحوه درست مسواک زدن اهمیت دارد. مسواک زدن به صورت اشتباه و بدون دقت نه تنها کمکی برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها نمی کند که به تجهیزات ارتودنسی هم ممکن است آسیب وارد کند. پس صحیح مسواک زدن کمک زیادی در جلوگیری از پوسیدگی می کند.
آیا میدانید مراقبت های ارتودنسی قبل، حین و بعد از آن چیست؟
مورد بعدی کافی نبودن مسواک زدن به تنهایی در حفظ سلامتی دندان ها می باشد. در طول دوران ارتودنسی مسواک زدن به تنهایی نمی تواند بهداشت کامل دهان و دندان را ایجاد کند. پس ممکن است باز هم با رعایت اصول کامل مسواک زدن فرد دچار پوسیدگی دندان شود، چرا که عدم استفاده از نخ دندان، عدم استفاده از دهانشویه، نداشتن برنامه غذایی مناسب و استعمال بالای مواد مخدر نیز در پوسیدگی دندان اثرگذار می باشند.
درمان پوسیدگی دندان در دوران ارتودنسی چگونه است؟
اگر در شرایط ارتودنسی با پوسیدگی دندان روبرو شدید حتما به متخصص مراجعه کنید، چرا که با وجود شرایط دشوارتر بخاطر وجود براکت ها و تجهیزات ارتودنسی، امکان درمان پوسیدگی دندان حین ارتودنسی وجود دارد. نوع درمان با توجه به میزان پوسیدگی و شرایط دندان ها انتخاب می گردد. در مواردی که پوسیدگی بسیار شدید است این احتمال وجود دارد که برای درمان نیاز به برداشتن براکت ها باشد و بعد از درمان دوباره براکت ها نصب گردند.
روش هایی مانند عصب کشی دندان و پر کردن آن برای درمان پوسیدگی در حین ارتودنسی استفاده می شود.
البته ناگفته نماند که وضعیت کلی دندان های مراجعه کننده توسط متخصص ارتودنسی بیش از شروع درمان کاملا معاینه می شود و با بررسی عکس های رادیوگرافی، در صورت وجود هرگونه عیب، خرابی و پوسیدگی، به رفع آنها اقدام می گردد.
کشیدن دندان در مواردی که تراکم دندان ها بالاست، ترمیم پوسیدگی دندان، جرم گیری دندان ها، درمان بیماری های لثه و … از جمله مقدماتی است که بیش از شروع ارتودنسی به آنها توجه می شود.
بیشتر بخوانید مراقبت های قبل، حین و بعد از ارتودنسی دندان کدام اند؟
آیا می توان پوسیدگی دندان را بعد از اتمام ارتودنسی درمان نمود؟
پوسیدگی دندان امر بسیار مهمی است که نباید آن را حتی برای کوتاه مدت و چند روز به تاخیر انداخت چه برسد به پایان ارتودنسی که ممکن است دو یا سه سال طول بکشد. در این بازه زمانی طولانی پوسیدگی دندان به مراتب تشدید می گردد، تاج دندان به صورت کامل از بین می رود، احتمال انتقال پوسیدگی به دندان های کناری وجود دارد، احتمال التهاب در ریشه دندان و لثه وجود دارد، باعث تورم می گردد و … پس نباید درمان پوسیدگی را به زمان بعد از ارتودنسی موکول کرد. اگر در جلسات معاینه دوران ارتودنسی به صورت مرتب حضور پیدا کنید هرگونه مشکل و تغییری که در دندان ها ایجاد شود توسط متخصص ارتودنسی بررسی می شود و سریعا برای درمان اقدام می شود. خراب شدن تاج یک دندان شرایط ارتودنسی را نیز ناپایدار می کند.
آیا در صورت داشتن دندان پوسیده می توان درمان ارتودنسی را شروع کرد؟
خیر، به طور کلی باید قبل از شروع ارتودنسی، مشکلات دندان را از جمله پوسیدگی دندان ها برطرف شوند؛ چرا که ارتودنسی دندان پوسیده خطر عفونت و گسترش پوسیدگی را به دنبال دارد.در نتیجه به هیچ وجه امکان این مساله وجود ندارد. یک دندان پوسیده نه تنها برای سلامتی فرد خطر دارد و مشکلات زیادی را برای او بوجود می آورد که بازدهی ارتودنسی را کاهش می دهد و در مسیر اجرای آن اختلال ایجاد می کند. معمولا در جلسات اولیه برای مشاوره جهت انجام ارتودنسی، دندان های فرد به صورت کامل معاینه می شود و عکس های مربوط به دندان ها با دقت بالا بررسی می گردد تا کوچکترین نیازی که به درمان وجود داشت، قبل از شروع ارتودنسی انجام شود تا هیچ گونه خرابی و پوسیدگی در دهان فرد قبل از ارتودنسی باقی نباشد.