طول دوره درمان ارتودنسی زیاد می باشد و بعضا ممکن است دو سال زمان ببرد و طی این مدت دندان ها دچار پوسیدگی و عفونت شوند. حتی اگر در معاینات قبل از درمان همه دندان ها سالم باشند، در طول دو سال احتمال ایجاد عفونت هست. در مورد عفونت دندان حین ارتودنسی نیاز است اطلاعات کاملی داشته باشیم که شامل جلوگیری از عفونت در ارتودنسی، دلایل ایجاد عفونت دندان در ارتودنسی، درمان عفونت دندان حین ارتودنسی و … می باشد. خیلی از افراد با اطلاعات کامل که در زیر ارائه می شود و انجام مراقبت های اصولی توانسته اند از ایجاد عفونت حین ارتودنسی جلوگیری کنند یا آن را درمان نمایند.
عفونت دندان بر اثر ارتودنسی
آیا ارتودنسی عاملی برای ایجاد عفونت دندان هست؟ خود تجهیزات ارتودنسی و براکت های نصب شده بر روی دندان سبب عفونت نمی شوند، اما محدودیتی که در انجام بهداشت دهان و دندان ایجاد می کنند می تواند سبب باقی ماندن خوراکی و مواد غذایی بر روی دندان ها شود و در دراز مدت عفونت دندان را سبب شود.
گاهی عدم تجربه و دانش کافی دندانپزشک در ارتودنسی سبب می شود به ریشه دندان آسیب وارد شود و در زمان نصب براکت ها و همچنین ایجاد فشار بر روی دندان ها، ریشه دندان ها را مستعد ایجاد عفونت کند.
بیشتر بخوانید: مراحل ارتودنسی دندان
اگر قبل از انجام ارتودنسی معاینات کامل صورت نگیرد و دندان دارای عفونت قبلی، ترک و هرگونه آسیب باشد، برای عفونت در زمان ارتودنسی مستعد می گردد و فرد دچار مشکل می گردد.
علل عفونت دندان در ارتودنسی
موارد زیر بیشترین تاثیر را بر روی ایجاد عفونت دندان ارتودنسی شده دارند:
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان به طور کامل
- برنامه غذایی نامناسب با توجه به درمان ارتودنسی مانند استفاده از شکلات، مواد چسبنده، خوراکی های قند دار، نوشیدنی های گاز دار و …
- عدم انجام معاینات اولیه کامل پیش از درمان ارتودنسی و وجود دندان مستعد عفونت در دهان
روش های جلوگیری از عفونت دندان در حین ارتودنسی
می توان احتمال ایجاد عفونت در دندان را با رعایت برخی نکات قبل از ارتودنسی و انجام مراقبت های بهداشتی دقیق بعد از ارتودنسی به حداقل رساند. مهمترین روش های جلوگیری از عفونت دندان در حین ارتودنسی عبارتند از:
- انجام معاینات کامل دندان ها پیش از ارتودنسی: به متخصصی مراجعه کنید که به صورت دقیق و با جزییات همه دندان ها را معاینه کند تا عفونت قبلی یا مشکلات موجود در دهان سبب عفونت در حین ارتودنسی نشود.
- مراجعه به بهترین متخصص ارتودنسی : اگر توانایی، دانش و تجربه متخصص مناسب نباشد، در حین درمان ارتودنسی به ریشه دندان ها آسیب وارد می کند و فضا را مستعد ایجاد عفونت می گرداند.
- عدم خوردن غذاهای سفت، چسبنده و دارای قند زیاد بعد از ارتودنسی : بعد از اینکه ارتودنسی را انجام دادید از خوردن غذاهای چسبنده، شکلات، آدامس و … پرهیز کنید، چرا که رعایت بهداشت این خوراکی ها در بین براکت های ارتودنسی بسیار سخت می باشد.
- رعایت بهداشت دهان و دندان : سطح حساسیت بهداشت دهان بعد از ارتودنسی باید به مراتب افزایش یابد و با دقت و حوصله کافی تمام سطوح دندان ها و فضای دهان شسته شود.
بیشتر بخوانید: مسواک بین دندانی ارتودنسی
- استفاده از دهان شویه : برخی نواحی و قسمت ها در نهایت قابل نظافت نخواهند بود و دهان شویه کمک می کند که باکتری ها از بین بروند.
- انجام معاینات دوره ای : بعد از ارتودنسی باید فاصله معاینات دوره ای کوتاه تر باشد و شرایط تغییرات دندان و فک زیر نظر متخصص ارتودنسی به صورت کامل بررسی گردد.
علائم بروز عفونت در حین ارتودنسی
اگر فردی بعد از ارتودنسی در دندان های خود یکی از عوامل زیر را مشاهده یا احساس کرد، احتمال ایجاد عفونت وجود دارد:
- احساس درد در ناحیه دندان ها
- درد در ناحیه فک و زیر گوش
- آبسه و ورم دندان
- حساسیت به غذاهای گرم و سرد
- حساسیت و احساس درد در زمان جویدن غذا
بیشتر بخوانید: علت التهاب لثه در ارتودنسی
- ایجاد بوی بد در دهان
- بد مزه شدن دهان و زبان
- تغییر رنگ لثه ها
- باز شدن دهان به سختی و ایجاد مشکل در غذا خوردن
- خونریزی لثه ها در زمان مسواک زدن
- ایجاد تب
عوارض عدم درمان عفونت دندان
برخی افراد به دلیل وجود ارتودنسی از انجام درمان عفونت دندان خود داری می کنند. این شرایط سبب می شود که سطح عوارض عفونت گسترش یابد و وضعیت فرد روز به روز وخیم تر می گردد. چرا که عفونت به سرعت گسترش می یابد. مهمترین عوارض عدم درمان عبارتند از:
- مشکل در غذا خوردن
- مشکل در صحبت کردن
- احساس درد شدید و اختلال در انجام امورات روزانه
بیشتر بخوانید: آیا می توان دندان روکش شده را ارتودنسی کرد
- ایجاد سردرد و خستگی شدید در فرد
- حالت تهوع، اسهال و مشکل در سیستم گوارشی
- تب و لرز
راه های درمان دندان عفونی شده در حین ارتودنسی
زمانی که نسبت به عفونت دندان آگاهی پیدا کردید، ابتدا به صورت کامل دهن و دندان را با آب نمک شستشو دهید. استفاده از خمیر دندان و مسواک و دهانشویه کمک کننده است. در اولین فرصت ممکن وقت دکتر بگیرید و به دندانپزشک خود مراجعه کنید. روند درمان در دندانپزشکی به صورت زیر است:
- انجام معاینات اولیه و تجویز عکس برداری
- انجام عکسبرداری رادیولوژی
- تشخیص دقیق محل عفونت با توجه به نتایج معاینات و بررسی عکس های رادیولوژی
- درمان دندان عفونت کرده طی فرآیند تخلیه عفونت
- در مواردی که نیاز باشد، درمان ریشه دندان نیز باید انجام شود.
اگر درمان با بریس های ارتودنسی امکان پذیر نباشد، متخصص تجهیزات ارتودنسی را بر میدارد، درمان را کامل می کند و مجدد ارتودنسی دندان انجام می شود.
احتمال عفونت دندان عصب کشی شده در حین ارتودنسی هست؟
در مواردی که عصب کشی کانال ریشه کامل انجام نشده باشد، کانال ریشه کامل از عفونت تخلیه نشده باشد، مراقبت کامل بعد از عصب کشی و ایجاد روکش صورت نگرفته باشد، احتمال ایجاد عفونت در دندان عصب کشی در زمان ارتودنسی وجود دارد. چرا که این دندان با درمان ناقص مستعد عفونت است و فشار بریس ارتودنسی عاملی برای تشدید سرعت عفونت می گردد.
بیشتر بخوانید: آیا امکان ارتودنسی دندان عصب کشی شده وجود دارد
آیا عفونت دندان ارتودنسی به صورت خود به خود رفع می گردد؟
خیر، امکان ندارد که عفونت به صورت خود به خود برطرف شود، فقط ممکن است بر اثر از بین رفتن دندان و تخریب بیش از حد یا موارد دیگر، درد فرد از بین برود. از بین رفتن درد دلیل بر درمان عفونت نیست و در صورت عدم پیگیری، دندان به صورت کامل از دست می رود. برخی افراد نیز فکر میکنند تجهیزات ارتودنسی باعث درد و عفونت دندان شده و با برداشتن آن عفونت و درد برطرف می شود، که این اتفاق نخواهد افتاد و عفونت به درون دندان گسترش می یابد.
چه نوع ارتودنسی باعث عفونت دندان می شود؟
هر نوع ارتودنسی که متخصص برای فرد تجویز کند، به هیچ عنوان باعث عفونت نمی شود. پس تغییر در نوع درمان ربطی به اثر گذاری بر روی عفونت دندان حین ارتودنسی نخواهد داشت. این عدم رعایت بهداشت و عدم انجام معاینات دوره ای است که باعث عفونت دندان می گردد نه نوع ارتودنسی.