درمان ارتودنسی در انواع مختلف آن از جمله ارتودنسی معمولی یا ارتودنسی نامرئی، جز محبوب ترین درمان های سلامتی و یا زیبایی به حساب می آید که برای دندان و فک استفاده می شود. مشکلاتی و ناهنجاری های مختلف دهانی با این درمان برطرف می شود. بعضا فرد به صورت همزمان به ارتودنسی و جراحی بینی نیاز دارد. در چنین موقعیتی این نگرانی به وجود می آید که ابتدا به چه متخصصی مراجعه شود و روند درمان چگونه طی گردد تا در کنار دستیابی به بهترین نتیجه، هزینه و زمان نیز مدیریت شود. در ادامه به صورت ویژه پاسخ می دهیم که اول ارتودنسی انجام دهیم یا عمل بینی؟ همچنین نکات مربوط به تغییرات لب و صورت تحت تاثیر ارتودنسی را بررسی خواهیم کرد که بر روی عمل بینی اثر می گذارند.
چرا انجام عمل بینی باید به بعد از ارتودنسی موکول شود؟
طی درمان ارتودنسی تجهیزات نصب شده بر روی دندان، عامل فشار بر روی دندان ها هستند. این فشار سبب می شود که بعد از مدتی دندان ها به سمت مورد نظر جابجا شوند تا در حالت طبیعی و یکنواخت خود قرار بگیرند. در طول این فرآیند درمان و با تغییر موقعیت دندان ها و تا حدودی فرم فک ها، قسمت هایی مانند لب ها، گونه ها و … نیز دچار تغییر می شود. زمانی که مجموعه این تغییرات اتفاق بیافتد، فرم بینی در چهره نیز دچار تغییر می شود. ممکن است فرم بینی بزرگ تر یا کوچک تر به نظر بیاید و یا دچار زاویه و انحراف باشد. به همین دلیل باید عمل بینی را به بعد از انجام ارتودنسی موکول کرد.
چرا انجام ارتودنسی قبل از عمل بینی صرفه جویی در هزینه ها است؟
برای افرادی که تصمیم به انجام هر دو درمان ارتودنسی و عمل بینی دارند، دو مسیر وجود دارد، یک اینکه اول ارتودنسی انجام دهند و بعد عمل بینی و یا اینکه اول عمل بینی انجام دهند و بعد ارتودنسی. در حالت اول بعد از درمان ارتودنسی فرم نهایی صورت مشخص است و متخصص متناسب با فرم صورت بینی را عمل می کند. برای فرد نیز راحت تر است که بگوید بعد از عمل دوست دارد بینی اش چه مدلی باشد. هزینه هر دو درمان هم مناسب پرداخت می شود. در حالت دوم اگر فرد ابتدا عمل بینی را انجام داده باشد، بعد از انجام ارتودنسی تغییراتی در ظاهر او ایجاد می شود که ممکن است با فرم بینی همخوانی نداشته باشد. برای این افراد نیاز به ترمیم بینی یا عمل مجدد بینی ممکن است وجود داشته باشد. در این صورت هزینه مراجعه کننده به مراتب افزایش می باید.
آیا عمل جراحی بینی هم زمان با ارتودنسی امکان پذیر است؟
تحت تاثیری که ارتودنسی بر روی فرم لب و چانه و فک می گذارد، اولویت درمانی با انجام ارتودنسی است و بعد از آن باید عمل بینی انجام شود. زمانی که جراح بینی معاینات را بر روی فرد انجام می دهد و با دریافت اهداف مراجعه کننده برای انجام عمل بینی، فرم نهایی بینی فرد را در نظر می گیرد، ویژگی های لب، گونه و … صورت در آن معاینات مد نظر است. متناسب با فرم لب ها، اندازه صورت و …. عمل بینی انجام می شود. حالا اگر بعد از عمل بینی یا همزمان با هم ارتودنسی انجام شود فرم چهره تغییر می کند و بینی عمل شده همخوانی با صورت نخواهد داشت.
توصیه متخصصان این است که حتی در موارد عجله ای، ابتدا درمان ارتودنسی شروع شود و یک فاصله حداقل ۶ ماهی از درمان بگذرد تا حجم کلی تغییرات ناشی از ارتودنسی ایجاد شود، سپس فرد برای عمل بینی اقدام کند. برای تصمیم گیری دقیق تر و رسیدن به بهترین نتیجه درمان، بهتر است معاینات توسط هر دو متخصص ارتودنسی و جراحی بینی صورت بگیرد.
بیشتر بخوانید: مشکلات و ناهنجاری های دهان و دندان کدام اند؟
انجام جراحی بینی قبل از ارتودنسی چه مشکلاتی دارد؟
اگر فرد قبل از ارتودنسی یا همزمان با آن عمل بینی را انجام دهد، احتمال ایجاد دو دسته مشکل برای او وجود خواهد داشت.
- مشکلات جسمی مانند عدم تنفس راحت و مشکل در خواب و تکلم
- مشکلات زیبایی مانند عدم تناسب بینی با فرم لب ها و صورت
زمانی که عمل بینی انجام شود با اجرای ارتودنسی به ناحیه اطراف دندان ها و فک فشار وارد می شود و ممکن است سبب اعمال فشار به بینی نیز شود و فرم آن را دچار تغییر کند. همچنین در تنفس فرد اختلال ایجاد شود.
متخصص زیبایی بینی فرد را متناسب با چهره او عمل کرده است. زمانی که بعد از عمل با ارتودنسی چهره تغییر کند، زیبایی بینی از بین می رود و تناسب چهره به هم می خورد.
بررسی تغییر فرم لب بعد از درمان ارتودنسی
برای از بین بردن اختلالات دهان و دندان، متخصص ارتودنسی با کمک تجهیزات ارتودنسی، به دندان ها و فک ها فشار اعمال می کند. در نتیجه با ایجاد تغییر در محل دندان ها و جهت آنها، ناهنجاری را درمان می کند. طی این تغییرات ناشی از درمان، دندان ها ممکن است با جهت گیری متفاوتی همراه شوند. در نتیجه لب ها نیز همراه با آنها به سمت داخل یا بیرون هدایت شوند. در مواردی که لب ها به سمت داخل تغییر می کنند، فرم بینی درشت تر و بزرگ تر دیده می شود. همچنین در مواردی که به سمت بیرون تغییر کنند، فاصله لب از بینی زیاد می شود.
همه این تغییرات، سبب می شود فرم چهره فرد متفاوت شود.
فاصله بین جراحی بینی و ارتودنسی باید چقدر باشد؟
بهترین حالت ممکن این است که درمان ارتودنسی فرد به طور کامل تمام شود و زمانی که از نگهدارنده ارتودنسی استفاده می شود یا بعد از آن برای عمل بینی اقدام کند. در این حالت تغییرات لب ها، فک و صورت به صفر رسیده است و متناسب با فرم صورت فرد متخصص اقدام به عمل جراحی بینی می نماید. اگر بنابر هر دلیلی امکان صبر تا انتهایی درمان وجود نداشته باشد، متخصصان توصیه می کنند مدتی بعد از شروع ارتودنسی که بیشترین مقدار تغییرات بر روی دندان ها اعمال شده، اقدام به عمل بینی شود.
برای اکثر مراجعین در ۶ ماه اول بیشترین حجم تغییرات ارتودنسی اتفاق می افتد. اما از آنجایی که شرایط هر فرد متفاوت است، بهتر است با بهترین متخصص ارتودنسی در این زمینه صحبت شود تا زمان عمل بینی در طول درمان ارتودنسی تعیین گردد.
آیا اگر قبلا جراحی بینی انجام داده باشیم دیگر نمی توانیم ارتودنسی کنیم؟
محدودیتی در انجام ارتودنسی برای فردی که عمل زیبایی بینی انجام داده است وجود ندارد. این فرد به راحتی می تواند برای انجام ارتودنسی اقدام کند و زیر نظر متخصص درمان خود را کامل کند. تنها مشکلی که وجود دارد، احتمال ایجاد تغییرات در فرم صورت، لب ها و گونه هاست. زمانی که فرد ارتودنسی انجام دهد هرچند به مقدار محدود، بازهم تغییراتی را در چهره خود می بیند. بنابر این ممکن است بینی که عمل شده است و متناسب با چهره اولیه فرد بوده، بعد از ارتودنسی تناسب کاملی با چهره نداشته باشد و نیاز به ترمیم بینی وجود داشته باشد. گاهی حجم تغییرات زیاد است و برخی افراد که حساسیت بالاتری دارند به انجام مجدد عمل بینی نیاز پیدا می کنند.
بیشتر بخوانید: اسپلینت دندان چیست و چه کاربردی دارد؟
آیا ارتودنسی باعث تغییر فرم بینی عمل شده می شود؟
ارتودنسی یک عمل زیبایی و درمانی است که با ایجاد تغییر در فرم دندان ها، فک ها و … انجام می شود. اگر این تغییرات هدف نباشد اصلا درخواست ارتودنسی توسط مراجعه کننده صورت نمی گیرد. پس زمانی که درمان با تغییر در این ابعاد همراه است، نواحی اطراف فک و لب نیز دچار تغییر می شوند. کوچک ترین تغییر در فرم صورت تناسب بینی عمل شده با چهره فرد را تغییر می دهد.
برای مثال زمانی که دندان ها با تراکم بالایی روبرو هستند و قبل از ارتودنسی کشیدن دندان تجویز می شود و سپس دندان ها به سمت داخل جمع می شوند، لب ها نیز جمع تر شده و کوچکتر به نظر می رسند و بینی درشت تر از فرم معمول به نظر می رسد. در چنین شرایطی احتمال نیاز به انجام ترمیم و یا عمل مجدد بینی وجود خواهد داشت.