ارتودنسی فک پایین نه تنها برای بهبود زیبایی، بلکه برای بازگرداندن عملکرد مناسب و سلامت دهان و دندان بسیار مهم است. ارزیابی و مداخله زودهنگام نیاز به روش های تهاجمی تر را در آینده کاهش می دهد. همچنین برای اصلاح مشکلات مربوط به فک پایین مانند عقب ماندگی فک پایین، جلوزدگی فک پایین و یا عدم تقارن فک ها کاربرد دارد. در نتیجه باعث بهبود ظاهر، عملکرد جویدن و همچنین افزایش اعتماد به نفس فرد می شود
اگر دندان های شما هنگام بستن دهان روی هم قرار نمی گیرند بهتر است به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. ارتودنسی فک پایین مزایای درمانی زیر را دارد:
- از سایش ناهموار دندان ها جلوگیری می کند.
- خطر شکستگی دندان و آسیب های دیگر را کاهش می دهد.
- با جلوگیری از سایش بیش از حد به حفظ سلامت دهان و دندان در طولانی مدت کمک می کند.
- مشکلات تراز فک را اصلاح می کند و از عوارض بعدی جلوگیری می کند.
- تقارن و ظاهر صورت را افزایش می دهد.
- باعث رشد سالم فک در کودکان و نوجوانان می شود.
بیشتر بخوانید: درمان مشکلات فکی با فیس ماسک
آیا ارتودنسی فک پایین به تنهایی امکان پذیر است؟
در بسیاری از موارد ارتودنسی یک فک برای بیماران توصیه نمی شود. اکثر دندانپزشکان بر این باورند که ارتودنسی یک فک درست نیست و باید دندان های هر دو فک مرتب شوند تا به لبخند کاملی دست یابید که در آن دندان های شما هنگام بستن دهان روی هم قرار بگیرند.
درمان فقط روی یک فک می تواند منجر به مشکلات ناهماهنگی شود، مانند اوربایت یا آندربایت، که ممکن است به جای حل مشکلات موجود، مشکلات جدیدی برای بیمار ایجاد کند.
لزوم انجام ارتودنسی فک پایین
ارتودنسی، به ویژه در مورد فک پایین نقش مهمی در اصلاح مسائل مختلف دندانی و اسکلتی فک دارد. ضرورت ارتودنسی فک پایین را می توان از طریق چندین عامل کلیدی زیر شرح داد:
- آندربایت: این اتفاق زمانی رخ میدهد که دندان های پایین در جلوی دندانهای بالایی قرار می گیرند که اغلب به دلیل رشد ناهموار فک ها است. مداخله زودهنگام برای جلوگیری از عوارض بعدی مانند نیاز به کشیدن دندان یا جراحی فک ضروری است.
- اوربایت: یک اوربایت قابل توجه می تواند خطر ضربه به دندانهای فوقانی را افزایش دهد و اغلب با فک پایین مغلوب مرتبط است. درمانهای ارتودنسی می توانند رشد فک را اصلاح کنند و هم بایت و هم زوایای صورت را بهبود بخشند.
- مال اکلوژن: ناهماهنگی دندانها و فکها که در کلاسهای I، II و III طبقه بندی میشوند، میتوانند منجر به مشکلات عملکردی و زیبایی شوند. مال اکلوژن های کلاس III، جایی که فک پایین بیرون می زند، نیاز به درمان ارتودنسی دارد تا فک ها به درستی مرتب شوند.
اصلاح موقعیت فک پایین از طریق ارتودنسی نه تنها باعث بهبود بایت دندان می شود بلکه زیبایی کلی صورت را نیز بهبود می بخشد. در نهایت اصلاح فک پایین از طریق ارتودنسی فک پایین می تواند منجر به بهبود عزت نفس و تعاملات اجتماعی شود. علاوه بر این، هم ترازی مناسب می تواند مشکلات عملکردی مشکل در جویدن و بلعیدن، درد فک و سردرد، آپنه خواب و مشکلات تنفسی را نیز درمان کند.
برای اطلاعات بیشتر درباره نحوه درمان آپنه خواب با ارتودنسی کلیک کنید.
تاثیر ارتودنسی بر فک پایین
ارتودنسی فقط برای رسیدن به یک لبخند زیبا نیست، بلکه نقش مهمی در حفظ و بهبود سلامت فک دارد. تراز مناسب دندان ها و فک ها می تواند از مشکلات مختلف مرتبط با فک جلوگیری کرده و به سلامت دهان و دندان کمک کند.
علاوه بر این باید در نظر داشت که فک یک ساختار پیچیده است و نقش مهمی در عملکردهای مختلف مانند جویدن، صحبت کردن و حفظ ساختار صورت دارد. ناهماهنگی در فک پایین و دندان ها می تواند منجر به مشکلات متعددی شود، از جمله: اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ)، سایش ناهموار دندان ها و مشکلات در جویدن و صحبت کردن. هدف از درمان ارتودنسی فک پایین، اصلاح این ناهماهنگی ها و در نتیجه بهبود عملکرد و سلامت فک است.
علت ناهنجاری فک پایین و نیاز به ارتودنسی
بدشکلی های فک پایین، از جمله شرایطی مانند کمبود و انحراف فک پایین، میتواند به طور قابل توجهی بر زیبایی و عملکرد فک تأثیر بگذارد. در ادامه به اصلیترین علل ناهنجاری فک پایین اشاره میکنیم:
- کمبود فک پایین: کمبود فک پایین به توسعه نیافتگی فک پایین اطلاق میشود که میتواند به دلیل عوامل ژنتیکی یا ترکیبی از رشد زیرین فک پایین و رشد بیش از حد فک بالا رخ دهد. این عارضه اغلب با ارتفاع کم صورت و مال اکلوژن دیپ بایت ظاهر میشود، جایی که دندان های بالایی بیش از حد روی دندان های پایین همپوشانی دارند و منجر به عوارضی مانند آسیب لثه و فرسایش دندان می شود.
متن انگلیسی:
“In most cases mandibular deficiency is congenital, i.e. the child inherited mandibular deficiency from their mother or father.”
ترجمه فارسی: «در بیشتر موارد کمبود فک پایین مادرزادی است، یعنی کودک نقص فک پایین را از مادر یا پدر خود به ارث برده است.»
به نقل از سایت jamilian
- انحراف فک پایین: انحراف فک پایین با نامرتب بودن فک به یک طرف مشخص میشود. این مشکل می تواند مادرزادی یا اکتسابی باشد که اغلب ناشی از بهبود نامناسب شکستگی ها یا تداخل های دندانی است. ضعف در یک طرف صورت نیز ممکن است به این عارضه کمک کند.
- تروما: آسیب به ناحیه صورت می تواند منجر به دررفتگی یا تغییرات ساختاری در فک پایین شود.
- عادات پارافانکشنال: فعالیت هایی مانند دندان قروچه و باز شدن بیش از حد دهان می تواند بدشکلی ها را تشدید کند یا باعث ایجاد بدشکلی شود.
- ناهنجاری های ساختاری: ناهنجاری های تشریحی در مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) ممکن است افراد را مستعد اختلال در فک پایین کند.
درباره کوچک بودن فک پایین و درمان آن بخوانید
در چه شرایطی نباید فک پایین را به تنهایی ارتودنسی کرد؟
درمان ارتودنسی ممکن است برای اصلاح مشکلات فک پایین در شرایط خاص کافی باشد، در درجه اول زمانی که ناهماهنگی شدید نیست و شامل ناهماهنگیهای اسکلتی قابل توجهی نمیشود اما در ناهماهنگیهای قابل توجه اسکلتی زمانی که فک پایین به طور قابل توجهی در مقایسه با فک بالا بیرونزدگی یا عقبنشینی داشته باشد، باید هر دو فک تحت درمان قرار بگیرند.
**نکته: در مال اکلوژن های شدید مانند اپن بایت یا اوربایت شدید که ناشی از قرار گرفتن فک به جای تراز دندان است، معمولا به ترکیبی از ارتودنسی و جراحی برای اصلاح موثر نیاز است.
بیشتر بخوانید: رابطه ارتودنسی با جراحی فک (ارتوسرجری)
مشکلات ارتودنسی فک پایین
انجام ارتودنسی فک پایین به تنهایی ممکن است باعث سختی کار و مشکلاتی در ارتودنسی شود که در ادامه به مهمترین مشکلات اشاره میکنیم:
- ناهماهنگی فک ها: آندربایت و اوربایت می تواند درمان ارتودنسی را پیچیده کند. آندربایت زمانی اتفاق می افتد که فک پایین از فک بالا بیرون بزند و منجر به مشکلات عملکردی مانند دشواری جویدن و افزایش فشار روی مفاصل فک شود. این ناهماهنگی همچنین می تواند باعث ساییدگی و پارگی دندان ها شود.
- دندان قروچه: منجر به ساییدگی قابل توجه روی دندان ها و تشدید درد فک شود. درمان ارتودنسی ممکن است علائم دندان قروچه را به طور کامل کاهش ندهد و در برخی موارد، فشار بریس ها یا الاینرها می تواند وضعیت را بدتر کند. مدیریت دندان قروچه برای نتایج موفق ارتودنسی فک پایین ضروری است. (نحوه درمان دندان قروچه با ارتودنسی)
- شلوغی و فاصله دندان ها: شلوغی دندان ها زمانی اتفاق می افتد که فضای کافی در فک پایین برای تراز مناسب دندان ها وجود نداشته باشد که منجر به همپوشانی یا کج شدن دندان ها می شود. برعکس، فاصله بیش از حد می تواند منجر به شکاف هایی شود که ممکن است بر سلامت دهان تأثیر بگذارد. هر دو شرایط می توانند درمان ارتودنسی را پیچیده می کند. ابتدا باید فضای فک پایین باز شود که لازمه این کار هم باز بودن فضای فک بالاست.
- محدودیت در استفاده از کش ارتودنسی: اگر فک پایین به تنهایی ارتودنسی شود، دندانپزشک قادر به استفاده از کش ارتودنسی در فک بالا نخواهد بود. به همین دلیل است که اکثر ارتودنتیستها توصیه میکنند هر دو فک تحت درمان قرار گیرد.
بهترین سن برای درمان ارتودنسی فک پایین
سن مطلوب برای درمان ارتودنسی فک پایین بر اساس الگوهای رشد فردی و مسائل خاص ارتودنسی متفاوت است. بهتر است اولین ارزیابی توسط ارتودنتیست ها، در سن ۷ سالگی انجام شود که امکان تشخیص زودهنگام مشکلات احتمالی، از جمله ناهماهنگی های فک مانند آندربایت یا اوربایت را فراهم میکند.
بهترین سن برای شروع درمان ارتودنسی فک پایین، به ویژه برای شرایطی مانند آندربایت، معمولا بین ۱۰ تا ۱۴ سالگی است. در این دوره، بیشتر دندانهای دائمی روییده اند و فک هنوز در حال رشد است و دستکاری دندانها را آسان تر می کند.
برای مسائل خاصی مانند فک پایین مغلوب، درمان قبل از بلوغ مؤثر است، که معمولا در سنین ۱۱ تا ۱۳ سالگی برای دختران و ۱۲ تا ۱۴ سالگی برای پسران است.
ارتودنسی فک پایین چقدر طول می کشد؟
مدت زمان درمان ارتوددنسی فک پایین بسته به شدت ناهنجاری متفاوت است. اگر فقط فک پایین برای اصلاح جزئی وضعیت دندان ها ارتودنسی شود، دوره درمان کوتاه و معمولا تا ۶ ماه است. اما اگر نیاز به درمان بیشتر بود دوره درمان طولانی و گاهی تا ۱۸ ما نیز طول می کشد.
درباره ارتودنسی ۶ ماهه بخوانید
آیا ارتودنسی فک پایین درد دارد؟
درد فک همراه با ارتودنسی فک پایین یک تجربه رایج برای بسیاری از بیماران است. دلیل اصلی درد فک در طول درمان ارتودنسی، فشاری است که بریس ها یا الاینرها برای مرتب کردن مجدد دندان ها و فک اعمال می کنند.
این فشار می تواند منجر به درد در عضلات و مفاصل فک شود، به خصوص پس از تنظیم یا سفت کردن بریس ها. داروهایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن می توانند به مدیریت درد خفیف تا متوسط کمک کنند.
هزینه ارتودنسی فک پایین
هزینه انجام ارتودنسی فک پایین به مراتب کمتر از ارتودنسی هر دو فک است اما این نکته را به یاد داشته باشید که بسته به سن بیمار، وضعیت دندان ها و مشکلات و ناهنجاری های فک پایین ممکن است هزینه ها افزایش یابد. همیشه سعی کنید با تحقیق کامل بهترین ارتودنتیست را برای درمان انتخاب کنید تا به نتیجه مطلوبی برسید.
درباره هزینه انواع ارتودنسی دندان به صورت جزئی و کامل بیشتر بخوانید.
کلام آخر
انجام ارتودنسی در فک پایین به تنهایی شامل چالش های مختلف از جمله ناهماهنگی فک، دندان قروچه و مشکلات مربووط به شلوغی دندان هاست. هر یک از این عوامل می تواند درمان را پیچیده کند و بر سلامت کلی دهان بیمار تأثیر بگذارد. ارزیابی جامع توسط متخصص ارتودنسی برای تعیین موثرترین طرح درمانی، که ممکن است شامل روشهای غیرتهاجمی یا در موارد شدید، گزینههای جراحی باشد، بسیار مهم است. توصیه ما به شما این است که اگر قصد ارتودنسی را دارید از سنین پایین اقدام به درمان کنید که روند درمان سریعتر و موثرتر خواهد بود. انتخاب بهترین متخصص ارتودنسی نیز در رسیدن به نتیجه مطلوب تاثیر فراوانی خواهد داشت.