در پاسخ به این سوال که ارتودنسی فلزی بهتر است یا سرامیکی؟ نمی توان برای همه افراد یک نوع ارتودنسی را تجویز کرد. اگر زیبایی برای شما اهمیت زیادی دارد و هزینه و قیمت ارتودنسی در درجه دوم اهمیت قرار دارد ارتودنسی سرامیکی به شما پیشنهاد می شود؛ اما چنانچه می خواهید دوره درمان کوتاهی داشته باشید و دوام و طول عمر و قیمت ارتودنسی برای شما اهمیت بیشتری دارد ارتودنسی فلزی گزینه مناسبی است.
خلاصه مقایسه |
ارتودنسی فلزی |
ارتودنسی سرامیکی |
هزینه |
کمتر |
بیشتر |
ظاهری |
بیشتر در دیدرس است |
کمتر دیده می شود |
مقاومت |
بیشتر |
کمتر |
زمان درمان |
یکسان |
یکسان |
ارتودنسی فلزی و سرامیکی چیست؟
چنانچه تمایل دارید با مزایا و معایب ارتودنسی فلزی و سرامیکی بیشتر آشنا شوید و با آگاهی بیشتر دست به انتخاب بزنید تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
۱- ارتودنسی فلزی:
رایج ترین نوع ارتودنسی، ارتودنسی فلزی است. در این روش از استیل ضد زنگ و سیم ها و نوارهای نازک برای صاف و مرتب کردن دندان ها استفاده می شود. در این ارتودنسی، براکت ها ثابت هستند و امکان خارج شدن آن ها از فضای دهان وجود ندارد.
۲- ارتودنسی سرامیکی:
ارتودنسی سرامیکی دارای براکت های شفاف و همرنگ دندان است؛ بنابراین کم تر در معرض دید قرار دارد و از نظر ظاهری زیبایی بیشتری دارد. از نظر عملکرد همانند ارتودنسی فلزی است و برای درمان نامرتبی دندان ها راه حلی مفید و کارآمد است.
مقایسه مزایا و معایب
۱. مزایا ارتودنسی فلزی
ارتودنسی فلزی در مقایسه با ارتودنسی سرامیکی مزیت هایی دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
- مقاومت بیشتر:
ارتودنسی فلزی به دلیل براکت های فلزی که در آن به کار رفته است از مقاومت بیشتری در برابر ضربه نسبت به ارتودنسی سرامیکی برخوردار است. به همین علت ماندگاری بیشتری دارد و در مدت زمان درمان کم تر به تعویض احتیاج پیدا می کند.
- دوره درمان کوتاه تر:
براکت های استفاده شده در ارتودنسی فلزی به دلیل فشار بیشتری که به دندان ها وارد می کنند مدت زمان درمان را کاهش می دهند.
- قیمت کم تر:
هرچند ارتودنسی فلزی از جنس فلز است؛ اما در مقایسه با ارتودنسی سرامیکی هزینه کم تری دارد. هزینه تولید براکت در ارتودنسی سرامیکی بیشتر از ارتودنسی فلزی است و از نظر قیمت ارتودنسی فلزی ارزان تر از نوع سرامیکی است.
- ثابت ماندن رنگ:
فلز به کار رفته در ارتودنسی فلزی رنگ ثابتی دارد و دچار زنگ زدگی نمی شود.
- درمان سخت ترین مشکلات دهان و دندان با ارتودنسی فلزی:
به دلیل این که ارتودنسی فلزی از مقاومت و استحکام بیشتری برخوردار است برای درمان سخت ترین مشکلات دهان و دندان روش فلزی کارآیی بیشتری دارد. به ویژه در مشکلات مرتبط با دندان های آسیاب ارتودنسی فلزی اثر بخشی بیشتری دارد.
- احساس راحتی بیشتر با ارتودنسی فلزی:
ارتودنسی فلزی نوعی ارتودنسی ثابت است و بیمار در این نوع ارتودنسی دخالتی در فرآیند درمان ندارد همچنین براکت های فلزی به طور مداوم به دندان ها فشار وارد می کنند؛ بنابراین اثر بخشی بیشتری دارد.
این ارتودنسی روی دندان ها به طور ثابت قرار می گیرد و از دهان خارج نمی شوند؛ در نتیجه مشکلاتی مانند گم شدن یا فراموشی برای قرار دادن دوباره آن ها در ارتودنسی فلزی وجود ندارد.
- اثر گذاری مداوم:
ارتودنسی فلزی که روشی ثابت است از هنگام نصب تا پایان دوره درمان به طور مداوم در داخل دهان قرار دارند؛ بنابراین ارتودنسی ثابت اثرگذاری مداوم و بیشتری روی دندان ها دارد.
همچنین بخوانید : کاربرد انواع بریس های ارتودنسی
۲. مشکلات ارتودنسی فلزی
به طور کلی می توان گفت که مشکلات ارتودنسی فلزی کم تر از فواید آن است. این مشکلات عبارتند از:
- ظاهری غیر جذاب: مهم ترین مشکل ارتودنسی فلزی تاثیر منفی در لبخند و ظاهر دهان افراد است. بیرون زدگی براکت های فلزی از دیگر معایب ارتودنسی فلزی است. البته این بیرون زدگی از طریق موم ارتودنسی قابل اصلاح است.
- بروز درد: نصب و تنظیم براکت های فلزی با درد و ناراحتی برای بیمار همراه است. در این روش برای این که بریس ها در محل مناسب خود قرار بگیرند از اعمال فشار استفاده می شود و گاهی این بریس ها موجب درد در دهان و زبان بیمار می شوند. به تدریج این دردها کم تر می شوند اما در ابتدای امر آزار دهنده هستند.
- مشکل بهداشت دهان و دندان: واضح است که براکت های فلزی مشکلاتی را برای مسواک زدن به وجود می آورند. از طرف دیگر نظافت دهان و دندان در طول دوره درمان بسیار مهم است و عدم نظافت دهان و دندان ممکن است خرابی دندان ها و عفونت لثه را به دنبال داشته باشد.
- مشکلات غذایی: از دیگر معایب ارتودنسی ثابت مشکلات غذایی است که برای فرد ایجاد می شود. در دوره درمان فرد نمی تواند هر غذایی را استفاده کند و خوردن غذاهای سخت، سفت و چسبناک ممنوع است.
۱. فواید ارتودنسی سرامیکی
زیبایی و مشخص نبودن در دهان برجسته ترین مزیت ارتودنسی سرامیکی است. در این نوع ارتودنسی از براکت های شفاف و شیشه ای استفاده می شود که همرنگ دندان ها هستند و کم تر دیده می شوند. در ناهنجاری های خفیف ارتودنسی سرامیکی کارآیی بیشتری دارد.
- کمتر دیده شدن بر روی دندان ها
- عدم مشکل در تصویر برداری پزشکی
- برای کسانی که به فلز حساس هستند، بهتر می باشد.
بیشتر بدانید: کاربرد انواع براکت های ارتودنسی چیست؟
۲. معایب ارتودنسی سرامیکی
ارتودنسی نامرئی یا سرامیکی هرچند شکل ظاهری زیبایی دارد؛ اما دارای معایبی نیز هست که شامل موارد زیر می شوند:
- قیمت بیشتر ارتودنسی سرامیکی: برای تولید براکت های سرامیکی از مواد اولیه گران قیمت استفاده می شود به همین خاطر ارتودنسی سرامیکی گران تر از نوع فلزی است.
- مقاومت و استحکام کم تر: براکت های سرامیکی در مقایسه با براکت های فلزی مقاومت کم تری دارند و احتمال شکسته شدن آن در اثر ضربه بیشتر است.
- کارآیی کم تر: بررسی های انجام شده نشان می دهد که ارتودنسی سرامیکی اثر بخشی کم تری نسبت به روش فلزی دارد و برای درمان مشکلات خفیف تر مناسب است.
- امکان ایجاد لک روی ارتودنسی سرامیکی: به دلیل شفافیتی که براکت های سرامیکی دارند با خوردن غذاهای رنگی، امکان به وجود آمدن لک روی آن ها بیشتر است.
- دوره درمان طولانی تر: در ارتودنسی سرامیکی، براکت های سرامیکی قدرت لازم برای فشار آوردن به دندان ها را ندارند به همین خاطر زمان دوره درمان طولانی تری نسب به ارتودنسی فلزی دارد.
مقایسه از نظر قیمت
قیمت ارتودنسی سرامیکی و فلزی به مواد اولیه به کار رفته در آن ها بستگی دارد. مواد سرامیکی قیمت بالایی دارند به همین علت ارتودنسی سرامیکی هزینه بیشتری نسب به ارتودنسی فلزی دارد. همچنین در مدت زمان درمان نیاز به تعویض پیدا می کنند که هر تعویض هزینه زیادی برای بیمار دارد.
ارتودنسی سرامیکی برای چه افرادی مناسب نیست؟
افراد سیگاری و معتاد، افرادی که تمایل زیادی به مصرف قهوه دارند و کسانی که اختلالات دندانی شدیدی دارند، ارتودنسی سرامیکی برای آن ها مناسب نیست. به علاوه در مورد آناتومی و ساختارهای خاص دندانی ارتودنسی سرامیکی توصیه نمی شود.
افرادی که فعالیت های ورزشی سختی را انجام می دهند و امکان ضربه خوردن به دهان و فک آن ها وجود دارد انجام ارتودنسی فلزی که مقاومت بیشتری در مقابل ضربه دارد برای آن ها مناسب تر است. به علاوه در صورت شکستن براکت فلزی لازم نیست هزینه زیادی را پرداخت کنند.
- توجه: برخی از افراد نیز نسبت به سرامیک حساسیت دارند و لب و دهان آن ها در برخورد با مواد سرامیکی دچار سوزش می شود این افراد نیز بهتر است از ارتودنسی فلزی استفاده کنند.
ارتودنسی سرامیکی برای چه افرادی مناسب است؟
ارتودنسی سرامیکی برای افرادی که قصد دارند درمان آن ها نامحسوس باشد و دیگران متوجه آن نشوند مناسب است. همچنین این روش برای کودکان انجام نمی شود؛ زیرا دندان های آن ها در حال رشد هستند و فشار دندان های در حال رشد می تواند به براکت های سرامیکی صدمه بزند و موجب شکسته شدن آن ها شود.
همچنین بخوانید : ارتودنسی رنگی چیست؟
ارتودنسی سرامیکی برای بزرگسالان که رشد دندان های آن کامل شده است مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین افراد شاغل که تمایل ندارند براکت های ارتودنسی آن ها دیده شود ارتودنسی سرامیکی برای آن ها گزینه ای مناسب است.
سخن پایانی
ارتودنسی فلزی و سرامیکی هر کدام معایب و مزایایی دارند. ارتودنسی فلزی به دلیل وجود براکت های فلزی از مقاومت و استحکام بیشتری برخوردار است و کم تر نیاز به تعویض پیدا می کند. نظافت و تمیز کردن این روش فلزی مشکل تر است و باید با مسواک های خاص انجام شود. ارتودنسی ثابت قیمت کم تری نسبت به ارتودنسی سرامیکی دارد و فرد در طول دوره درمان هر غذایی را نمی تواند مصرف کند. در صورتی که ارتودنسی سرامیکی کم تر جلب توجه می کند و زیبایی بیشتری دارد. مقاومت این روش کم تر است و ممکن است در اثر ضربه دچار شکستگی شود. به علاوه ارتودنسی شفاف یا سرامیکی گران تر از روش فلزی است.