در کنار همه مزایایی که فرآیند ارتودنسی دندان برای فرد ایجاد می کند، ممکن است مشکلاتی را نیز بوجود آورد که زرد شدن دندان یکی از آنها است. وجود براکت های ارتودنسی شرایط رعایت بهداشت دهان و دندان را تا حدودی سخت می کند و همچنین به انباشت مواد غذایی، خوراکی ها، نوشیدنی ها و .. بر روی سطح دندان کمک می کند. این موارد سبب می شود که میزان زرد شدن دندان در این دوران به مراتب افزایش یابد. زرد شدن دندان ها علاوه بر آسیب های جدی مانند پوسیدگی و خرابی دندان، بر روی ظاهر و اعتماد به نفس فرد نیز اثر می گذارد. بنابر این بسیار مهم است که بدانیم راه های سفید کردن دندان ها ارتودنسی شده چه چیزهایی هستند؟
علت زرد شدن دندان ها بعد از ارتودنسی چیست؟
قبل از اینکه به درمان این مشکل فکر کنیم باید بدانیم چه عواملی باعث زرد شدن دندان می شود تا با جلوگیری از این عوامل و مراقبت بهتر دندان ها تا مقدار زیادی زرد شدن دندان ها را کاهش دهیم و سپس در مرحله نهایی اقدام به سفید کردن دندان در دوران ارتودنسی بپردازیم.
اصلی ترین عامل در زرد شدن دندان ها، باقی ماندن مواد خوراکی، غذاها، رنگدانه های نوشیدنی ها و …تحت تاثیر براکت ها در سطح دندان می باشد. در حالت معمول سطح دندان صاف است و اگر موادی روی آن باقی بماند با مسواک زدن عادی برطرف می گردد. در شرایط ارتودنسی این امر به سادگی انجام نمی پذیرد و باید با صبر و حوصله و با دقت بالایی از نخ دندان و مسواک استفاده کنید.
مورد بعدی رزین های چسبنده در زیر براکت هاست که برای نگه داری آنها بر روی دندان استفاده می شود. این رزین ها بخاطر جنس و ویژگی های خاصی که دارند رنگ مواد خوراکی و نوشیدنی ها را به خود جذب می کنند و در سطح دندان نگه می دارند. در دراز مدت این ماندگاری سبب زرد و کدر شدن دندان ها نیز می گردد.
عامل بعدی عدم رعایت برنامه غذایی مناسب با دوران ارتودنسی است. باید در این دوران از خوردن مواد چسبنده، شکلات ها، نوشابه و نوشیدنی های قند دار، چای به مقدار زیاد، ادویه جات و … تا حد امکان خود داری نمایید. این مواد غذایی زرد شدن و چسبندگی مواد به سطح دندان را تشدید می کنند.
استفاده از سیگار و سایر دخانیات در دوران ارتودنسی به مقدار زیادی بر روی زرد شدن دندان ها اثر گذار است.
برای حفظ سفیدی دندان ها در ارتودنسی چه باید کرد ؟
با تغییر برنامه غذایی و رعایت بهداشت دهان و دندان تا مقدار زیادی می توانید سفیدی دندان خود را در دوران ارتودنسی حفظ کنید و مانع زرد شدن آنها شوید.
ابتدا از برنامه غذایی خود مواردی که ذکر شد را حذف کنید تا عوامل ایجاد زردی و چسبندگی کم شود. موادی مانند شکلات ها سبب می شوند که شستشوی دندان و نظافت آن ها به سختی انجام شود.
نکات آموزشی مربوط به بهداشت دندان و دهان را حتما از متخصص ارتودنسی خود جویا شوید و با مشورت متخصص خمیر دندان مناسب تهیه نمایید. روزانه حداقل دو بار دندان های خود را مسواک بزنید و با صبر و حوصله از نخ دندان استفاده کنید.
مصرف دخانیات را در دوران ارتودنسی قطع کنید.
راه های سفید کردن دندان های ارتودنسی شده چیست ؟
با رعایت همه موارد و در بعضی افراد نیز به دلیل عدم رعایت نکات، زردی دندان در شدت های مختلف رخ می دهد. این کدر شدن و زردی دندان هم در طول دوران ارتودنسی قابل درمان است و هم اینکه بعد از آن می توان برای سفیدی دندان ها اقدام کرد و از روش هایی مانند بلیچینگ استفاده کنید.
توصیه متخصصان این است که در طول دوران ارتودنسی با کمک روش های پزشکی و خانگی دندان های خود را مراقبت کنید. می توانید از خمیر دندان های سفید کننده به صورت دوره ای استفاده کنید. استفاده زیاد از این خمیر دندان ها مناسب نیست.
برای اطلاعات بیشتر درباره مراقبت های لازم در دوران ارتودنسی کلیک کنید.
برای دندان ها در طول ارتودنسی جرم گیری به راحتی قابل انجام نیست. در موارد محدود و با هزینه بالاتر متخصص می تواند مقداری از دندان ها را در جهت داخل و به سمت زبان جرم گیری نماید.
آیا دندانها بعد از ارتودنسی مانند قبل از ارتودنسی سفید می شوند ؟
اگر زردی و کدری دندان ها محدود به تغییر رنگ باشد و نظافت به گونه ای رعایت شده باشد که دندان ها آسیب ندیده باشند، می توان با روش های جدید، سفیدی دندان ها را به آنها برگرداند و نگرانی در این زمینه وجود نخواهد داشت. زمانی که دوره ارتودنسی شما با تشخیص متخصص به پایان برسد و براکت ها از سطح دندان برداشته شوند، اقدامات مناسب جهت سفید کردن دندان از جمله جرم گیری انجام می شود. سطح اصلی دندان ها معمولا با پولیش های سطحی تا مقدار زیادی سفید می شوند. در ناحیه بین دندان ها تیرگی و زرد شدن بیشتر است و نیاز به جرم گیری خواهد داشت.
توجه داشته باشید که تا مدتی بعد از اتمام ارتودنسی سطح دندان ها قابلیت چسبندگی بالایی دارند و برای اینکه زودتر سفید شوند و از زردی مجدد آنها جلوگیری کنید باید برنامه غذایی مناسب خود را همچنان ادامه دهید.
چرا به درمان سفید کردن دندان ها نیاز پیدا می کنیم؟
زردی و کدر شدن دندان ها از دو منظر برای فرد مهم هستند اول اینکه در دراز مدت میزان تجمع و جرم گیری افزایش می یابد و احتمال خرابی و پوسیدگی دندان به مقدار زیادی بالا می رود. فرد برای اینکه این زردی و کدر شدن را کم کند به مقدار زیادی از خمیردندان های قوی و حاوی فلوراید و خمر دندان های سفید کننده استفاده می کند. این شرایط دندان را ضعیف کرده و نتیجه ای جز از بین رفتن سطح تاج آن با ایجاد ترک و خرابی نخواهد داشت.
از یک منظر دیگر زیبایی چهره فرد و اعتماد به نفس او را دست خوش تغییر می کند، فرد گوشه گیر می شود، کمتر در جمع حاضر می شود، کمتر می خندد و ….
هر دو این شرایط به ما نشان می دهد که درمان سفید کردن دندان ها چقدر ضروری است و باید زیر نظر متخصص دندانپزشکی برای رسیدن به نتیجه مناسب تحت معاینه قرار بگیریم.
سفید کردن دندان بعد از ارتودنسی در خانه
اقدامات خانگی در راستای سفید کردن دندان به اندازه روش های پزشکی می توانند کمک کننده و مفید باشند. فرد بعد از ارتودنسی می تواند با روش های خانگی زیر تا مقدار زیادی دندان های خود را سفید کند:
- استفاده از ژل سفید کننده : ژل های سفید کننده زیر نظر متخصص و مناسب با دندان های مراجعه کننده ساخته می شوند و فرد می تواند با توجه به دستورالعمل، برای سفید کردن دندان ها از آن استفاده کند.
- دهانشویه سفید کننده : دهانشویه ها با ویژگی های متنوعی در داروخانه ها ارائه می شوند که بارزترین ویژگی آنها ضد باکتری بودن است. بیشتر با این عملکرد آنها را می شناسیم اما باید بدانیم دهانشویه هایی نیز در جهت سفید کردن دندان ارائه شده اند که می توان از آنها استفاده کرد.
- چسب های سفید کننده پروکسید : این نوع چسب ها روی دندان قرار داده می شوند و در مدتی که روی دندان هستند با پخش ژل پروکسید به سفید شدن دندان ها تا مقدار زیادی کمک می کنند.
- ژل بلیچینگ خانگی : فرآیند بلیچینگ هم در مطب و هم به صورت خانگی انجام می شود که در حالت خانگی قابلیت سفید کنندگی کمتر است اما در دراز مدت نتایج مناسبی بدست می آید.
- خمیر دندان سفید کننده : این خمیر دندان ها از مواد خاصی تهیه می شوند که برای استفاده های دوره ای و کوتاه مدت مناسب است. نباید از این خمیر دندان ها در دراز مدت استفاده کنید چرا که ممکن است به سطح بیرونی دندان آسیب وارد کند. وجود ترکیب های از پروکسید در این خمیر دندان ها عامل سفید کنندگی به حساب می آیند.
مزایای سفید کردن دندان حین ارتودنسی
اگر بتوانید با رعایت بهداشت و استفاده از خدمات پزشکی در طول دوران ارتودنسی دندان های خود را سفید نگه دارید یا مجدد آنها را سفید کنید، علاوه بر داشتن ظاهر زیبا و افزایش اعتماد به نفس می توانید به مقدار قابل توجهی مراقب سلامتی دندان های خود باشید.
زمانی که فرد تحت تاثیر زرد شدن دندان قرار بگیرد، انرژی منفی نسبت به ارتودنسی دریافت می کند و نسبت به ادامه درمان بی رغبت می گردد که با سفید کردن دندان ها دوباره امید و انگیزه او برای ادامه ارتودنسی افزایش می یابد و به نتایج بهتری دست خواهد یافت.
معایب سفید کردن دندان ها حین ارتودنسی
در کنار همه مزایا و ویژگی هایی که سفید کردن دندان برای فرد به همراه دارد، معایبی نیز وجود خواهد داشت که شامل موارد زیر است :
- ایجاد آسیب در سطح دندان و براکت های ارتودنسی در اثر استفاده بی رویه از ژل ها و خمیر دندان های سفید کننده.
- ایجاد آسیب در تجهیزات ارتودنسی به واسطه انجام جرم گیری دندان توسط فرد کم تجربه با توانایی پایین
- ایجاد حساسیت در لثه، دهان و دندان در اثر استفاده زیاد از سفید کننده ها، خمیردندان ها و شستشوی وسواس گونه دندان ها در طول ارتودنسی
- احتمال ضعیف شدن اتصالات ارتودنسی و شل شدن براکت تحت تاثیر روش های سفید کننده و استفاده بی رویه از این روش ها
- کاهش نتیجه درمان ارتودنسی در اثر درمان های جانبی برای سفید کردن دندان ها و ایجاد فشارهای مختلف به دندان ها
راه های پزشکی سفید کردن دندان ها بعد از ارتودنسی
برای اینکه در مدت زمان کوتاه تر و با روش های مناسب بتوانیم سفیدی دندان را بعد از ارتودنسی بازگردانیم بهتر است از روش های پزشکی مانند بلیچینگ استفاده کنیم. این روش با کمک ژل مخصوص حاوی پروکسید کاربامید یا پروکسید هیدروژن و تاباندن نور مخصوص بر روی دندان ها انجام می شود.
روش دیگر که ممکن است قبل از بلیچینگ استفاده شود، جرم گیری دندان است که تا مقدار زیادی لایه تشکیل شده بر روی دندان ها که در مدت ارتودنسی بوجود آمده است را برطرف می کند و باعث می شود فرآیندهای درمانی دیگر در سفید کردن دندان ها اثر بخشی بیشتری داشته باشد.
برای سفید کردن دندان از روش های پزشکی دیگری مانند روکش دندان، لمینت کردن دندان و باندینگ کامپوزیت نیز در مواردی استفاده می شود.
بهترین زمان سفید کردن دندان ها در ارتودنسی
در کنار مراقبت های بهداشتی، رژیم غذایی مناسب و عدم مصرف دخانیات در طول دوره ارتودنسی و بعد از آن، اگر قصد سفید کردن دندان هایتان را دارید، بهترین زمان حدود ۶ ماه بعد از اتمام ارتودنسی می باشد. توجه داشته باشید که به هیچ نحو نباید بعد از اتمام ارتودنسی میزان رعایت نکات مربوط به سفیدی دندان ها را کاهش دهید. این بازه زمانی برای آن در نظر گرفته می شود که هم میزان چسبندگی و غیر صافی که در سطح دندان ها بر اثر براکت ها بوجود آمده است از بین برود و هم اینکه مینای دندان ها که در تماس با تجهیزات ارتودنسی بوده است به مقدار قابل توجهی ترمیم شود و آماده انجام روش های سفید کردن دندان گردد.