یکی از نگرانی ها در زمینه ارتودنسی، رژیم غذایی مناسب در ارتودنسی است و برخی از افراد بر این باورند که از بسیاری از غذاها منع خواهند شد اما اینگونه نیست و با رعایت یک سری اصول می توانید از انواع غذاها مصرف کنید.
بریس های ارتودنسی با تکنولوژی پیشرفته ای ساخته شده اند، اما ممکن است آسیب ببینند یا شکسته شوند. بنابراین توصیه می شود در طول دوره درمان ارتودنسی، از مصرف خوراکی هایی که ممکن است به بریس ها آسیب برسانند، اجتناب کنید یا به شیوه های دیگر مثل بخارپز کردن، آنها را میل کنید.
فهرست غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی
در زمان ارتودنسی، تمامی افراد باید از مصرف غذاهای چسبناک، سفت، سخت خودداری کنند. بهتر است فقط غذا های نرم و توصیه شده توسط پزشک معالج مصرف شوند. برخی از غذاهای ممنوعه در زمان ارتودنسی شامل موارد زیر هستند:
- ذرت بو داده
- آجیل و خشکبار
- آبنبات های چسبناک و سفت
- هرنوع آدامس
- یخ
- چیپس ذرت
- پیتزا
- کلوچه های سفت و سخت
- شکلات چسبناک یا سفت
- بلال
بیشتر بدانید: دلیل پوسیدگی دندان ها در ارتودنسی چیست؟
فهرست غذاهای مجاز برای ارتودنسی
در زمان درمان ارتودنسی، باید غذا های نرم را بیشتر مصرف کنید. این غذاها به بدنتان مواد مغذی مورد نیاز را می رسانند و بهبود کیفیت بریس های شما را تضمین می کنند. همچنین، با مصرف غذاهای نرم، دندان هایتان کمتر احساس درد می کنند و رسیدگی به بهداشت دهان و دندان نیز آسان تر می شود.
بعضی از سبزیجات سخت نیز می توانند استفاده شوند، اما باید آنها را بخارپز کنید تا بتوانید به راحتی مصرف کنید. بنابراین، برای دندان های حساس، بهتر است از لیست غذاهای زیر استفاده کنید:
- بخش نرم ذرت بو داده بدون پوسته
- انگور بدون هسته
- پرتقال
- کلوچه، کراکر یا کوکی های سبک و نرم
- انواع پنیر نرم
- کره بادام زمینی
- اسموتی و شیک
- ماست، پودینگ و بستنی
- آووکادو رسیده
- سوپ های صاف و نرم
- سیب زمینی پخته شده بدون پوست و نرم
- سبزیجات پخته و نرم
- پاستا پخته شده و خیلی نرم
- نان نرم بدون غلات کامل
- دسر های ژله ای
- برنج پخته شده و نرم
- تخم مرغ
- لوبیای پخته شده
- غذاهای دریایی نرم بدون استخوان
چند راه حل برای رعایت رژیم غذایی در زمان ارتودنسی دندان
اگر برای شما سخت است که از مصرف غذاهای ممنوعه برای ارتودنسی پرهیز کنید، چند راهکار می تواند به شما کمک کند:
- حذف کامل غذاهای ممنوعه از لیست خرید
بهترین راه برای جلوگیری از خوردن غذاهای ممنوعه، حذف آنها از لیست خرید است. در فروشگاه به دنبال غذاهای نرم و آسان برای جویدن باشید و از خرید غذاهایی که احتمالا برای ارتودنسی مضر هستند، پرهیز کنید.
- جایگزینی غذاهای ممنوعه با غذاهای نرم و سالم
به جای خوردن غذاهای ممنوعه، سعی کنید به مصرف غذاهای نرم، سالم و خوشمزه روی آورید. از میوه ها، سالادها، سوپ ها و غذاهای نرم و آبکی استفاده کنید. همچنین، می توانید برای جایگزینی غذاهای ممنوعه، آب میوه های تازه و شیرین بنوشید.
- مشورت با پزشک
برای رژیم غذایی و تغذیه مناسب در زمان ارتودنسی، می توانید از لیست غذا های مناسب استفاده کنید. اگر به دنبال رژیم غذایی مناسب هستید، بهتر است با متخصص ارتودنسی خود مشورت کنید تا بتوانید غذاهایی که می توانید مصرف کنید و ممنوعه ها را که باید از آنها اجتناب کنید، بدانید.
- کاهش حجم غذای مصرفی
همچنین، بهتر است به جای خوردن لقمه های بزرگ، لقمه های کوچک بردارید، زیرا حجم زیاد غذا ممکن است به دندان ها صدمه بزند، حتی اگر غذا نرم باشد.
- مصرف غذاهای نرم تر در ابتدای دوران درمان
هنگامی که برای اولین بار ارتودنسی بر روی دندان های شما نصب می شود، بهتر است غذاهای نرم و آبکی بخورید. این کار درد و ناراحتی که ممکن است در چند روز اول درمان تجربه کنید، را کاهش می دهد.
- مصرف غذاهای سرد
توصیه می شود که در صورت داشتن درد و ناراحتی ارتودنسی، غذاهای سرد را ترجیح دهید. برای مثال، می توانید بستنی بخورید؛ زیرا باعث صدمه به بریس ها نمی شود و سرمای آن کمک می کند تا درد و ناراحتی کاهش پیدا کند.
- با دندان های عقب لقمه بجوید
در طول درمان ارتودنسی، دندان های جلویی ممکن است در مقابل مواد غذایی و گاز گرفتن حساسیت بیشتری داشته باشند. برای جلوگیری از بروز مشکلات، بهتر است از خوردن سیب کامل و میوه های سفت در این دوره اجتناب کنید.
اهمیت رژیم غذایی در دوران ارتودنسی چیست؟
در طول درمان ارتودنسی، داشتن تغذیه و رژیم غذایی مناسب در ارتودنسی بسیار بیشتر از همیشه محسوس است. به طور کلی، در دوره ی درمان ارتودنسی محدودیت خاصی برای رژیم غذایی وجود ندارد اما باید به دو نکته توجه شود:
- درمان بهداشت بسیار حائز اهمیت است. پس بعد از هر وعده غذایی باید دندان ها و اطراف براکت ها را تمیز نگه دارید.
- بعضی از غذا به دلیل سفت بودن ممکن است به سیستم ارتودنسی آسیب برسانند. بنابراین بهتر است تغییر روشی مثل رنده کردن، برای خوردن این نوع غذاها داشته باشید.
اگر این دو نکته را همواره رعایت کنید، می توانید بدون هیچ محدودتی از انواع غذاها در رژیم غذایی استفاده کنید.
عوارض عدم رعایت رژیم غذایی چیست؟
اگر محدودیت ها و ممنوعیت های غذایی در طول درمان رعایت نشود، ممکن است با مشکلات زیر مواجه شوید:
- افزایش هزینه های ارتودنسی به دلیل خراب شدن دستگاه ارتودنسی و نیاز به تعویض آن. در صورتی که براکت بیافتد و یا بشکند باید آن را تعویض کرد و هزینه جدا پرداخت کرد، این کار علاوه بر تحمیل هزینه زیاد باعث طولانی تر شدن دوره درمان نیز می شود.
- خطر پوسیدگی و شکستگی دندان ها که ممکن است نیاز به درمان های بیشتر و حتی از دست دادن دندان را به دنبال داشته باشد.
- عدم ایجاد تغییرات مطلوب در دندان ها پس از درمان ارتودنسی.
- به دلیل آسیب دیدن لثه، دهان، دندان و همچنین دستگاه ارتودنسی؛ ممکن است دچار درد و خونریزی شوید.
تغدیه در دوران ارتودنسی متحرک چگونه است؟
اگر ارتودنسی متحرک داشته باشید، می توانید غذاهای بیشتری را بخورید زیرا پلاک را می توان به راحتی خارج کرد. اما برای جلوگیری از آسیب دیدن دندان ها، بهتر است غذا های نرم و مناسب را انتخاب کنید و در صورت خوردن غذاهای چسبناک یا سفت، بریس را از دهانتان خارج کنید.
بیشتر بدانید: بهترین متخصص ارتودنسی در کرج
چرا خوردن پاپ کورن در طول دوره ارتودنسی ممنوع است؟
یکی از غذاهایی که ممکن است بین دندان ها و ارتودنسی گیر کند و خارج کردن آن دشوار باشد، پاپ کورن است. اگر پاپ کورن بین دندان ها و دستگاه ارتودنسی گیر کند، می تواند باعث پوسیدگی دندان و تورم بافت لثه شود. به همین دلیل، در طول درمان ارتودنسی باید از خوردن پاپ کورن خودداری کنید.
آیا در طول دوره ارتودنسی نوشیدن آب میوه های رنگی مجاز است؟
می توانید آب میوه و نوشیدنی های رنگی را با اطمینان بنوشید. اما برای جلوگیری از رنگ گرفتن بریس و براکت و حفظ بهداشت دهان و دندان، پس از مصرف آنها از مسواک و دهانشویه استفاده کنید.
آیا مصرف فست فودهایی مثل فیله کنتاکی هم مشکل دارد؟
بهتر است قبل از خوردن فست فود هایی مثل فیله کنتاکی، آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید. این کار مانع از جدا شدن وسایل ارتودنسی از دندان ها می شود. همچنین، پس از خوردن فست فود، باید دندان ها و وسایل ارتودنسی با دقت تمیز شوند تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود.
آیا می توان در زمان ارتودنسی پفک و مواد چسبنده خورد؟
درمان ارتودنسی شامل استفاده از انواع مختلف دستگاه های ارتودنسی است که برای بهبود موقعیت دندان ها و فک ها استفاده می شود. این دستگاه ها شامل انواع مختلفی از براکت ها، بند های ارتودنسی و سیم های ارتودنسی هستند. هنگامی که از این نوع دستگاه ها استفاده می شود، ممکن است پفک و مواد چسبنده به گیرنده ها و براکت های ارتودنسی بچسبند و باعث کاهش اثربخشی درمان شوند. بنابراین، بهتر است که در طول درمان از خوردن پفک و مواد چسبنده خودداری کنید تا بهبودی درمانی شما به بهترین شکل ممکن ادامه پیدا کند.