برخی گمان می کنند که ارتودنسی مانند دندان درد معظلی دردناک است. در صورتی که این تصور اشتباهی است بهتر است عبارت ناراحتی ناشی از ارتودنسی جایگزین درد ارتودنسی شود؛ زیرا افراد ممکن است پس از ارتودنسی تا چند روز ناراحتی کمی داشته باشند و در واقع دردی چندانی را تجربه نمی کنند. اگر می خواهید بدانید آیا ارتودنسی واقعا درد دارد یا نه و آشنایی با روش هایی برای کاهش درد ارتودنسی با ما همراه باشید.
دردهای اولیه ارتودنسی به چه صورت می باشد؟
۱- روز اول ارتودنسی
افراد باید بدانند که نصب بریس ارتودنسی بسیار راحت است و هیچ گونه دردی ندارد؛ اما چند ساعت پس از اتصال بریس ممکن است فرد ناراحتی جزئی داشته باشد که طبیعی است. ناراحتی پس از اتصال بریس ارتودنسی به دلیل تحت فشار قرار گرفتن دندان ها برای حرکت دادن آن ها به وجود می آید. این کار منجر به صاف شدن دندان ها می شود و احساس ناراحتی جزئی طبیعی است. غذا خوردن و صحبت کردن پس از اتصال دستگاه ممکن است برای مدت کوتاهی کمی سخت باشد، اما پس از زمان کوتاهی می توانید خود را با بریس ها وفق دهید.
۲- ۵ روز پس از اتصال دستگاه
۵ روز تا یک هفته پس از اتصال بریس ناراحتی ناشی از ارتودنسی باید بهبود پیدا کند. با گذشت زمان دندان ها سازگاری بیشتری با بریس ها پیدا می کنند و فرد می تواند به راحتی غذا بخورد. خوردن برخی غذاهای سفت ممکن است پس از اتصال بریس ها مشکل باشد که پس از گذشت ۳ تا ۵ روز این مشکل برطرف می شود و فرد می تواند مانند گذشته غذا بخورد؛ اما باید از خوردن مواد غذایی که به بریس صدمه می زند پرهیز کند.
۳ -قرارهای ارتودنسی
با توجه به نوع ارتودنسی لازم است که چند هفته یک بار به متخصص مراجعه شود تا تنظیمات جدید صورت بگیرد. پس از هر بار تنظیم سیم ارتودنسی و دیگر قسمت های بریس ممکن است بیمار درد کمی را تجربه کند؛ اما این درد بسیار جزئی است و مانند روزهای اول اتصال بریس نیست.
روش هایی برای تسکین درد ارتودنسی
در ادامه روش هایی را به شما معرفی می کنیم که هر گونه درد ارتودنسی را در زمان کوتاهی از بین می برد و دسترسی به این روش ها آسان است. برای برطرف کردن درد خود در هنگام درمان می توانید از روش های زیر استفاده کنید.
۱- استفاده از داروهای بی حسی خوراکی
بهترین راهکار برای برطرف کردن درد ارتودنسی استفاده از بی حس کننده های موضعی است. دارو را روی پنبه گذاشته و سپس روی لثه قرار دهید تا به این ترتیب درد کاهش پیدا کند.
۲- استفاده از داروهای مسکن بدون نسخه
برای کاهش درد هنگام تنظیمات بریس ارتودنسی استفاده از مسکن یک ساعت قبل از انجام تنظیمات و دو ساعت پس از آن توصیه می شود. البته دقت داشته باشید که مسکنی که توسط متخصص تجویز می شود تهیه کرده و مطابق با دستورالعمل داخل جعبه از آن استفاده کنید.
۳- استفاده از کمپرس یخ
برای کاهش درد، قرار دادن کمپرس یخ روی گونه و لثه ها درد، ورم و التهاب لثه را کاهش می دهد .
۴- کاهش درد با کمک آب یخ
آب یخ با کاهش دمای فضای دهان از ورم لثه جلوگیری می کند. چنانچه به داروی بیحسی دسترسی نداشتید استفاده از آب یخ می تواند به کاهش درد کمک کند.
۵- غذای نرم بخورید.
استفاده از غذاهای نرم که به جویدن کم تری نیاز دارند به کاهش درد در ارتودنسی ثابت فلزی و ارتودنسی متحرک با پلاک شفاف کمک زیادی می کند. خوردن و گاز زدن غذاهای سفت نه تنها موجب می شود که درد را تجربه کنید بلکه به سیم و براکت ارتودنسی نیز آسیب می زند و احتمال شکستن آن را افزایش می دهد.
بیشتر بدانید: در صورت شکستن براکت های ارتودنسی چه کنیم؟
۶- کاهش درد با موم ارتودنسی
برای این که تیزی براکت یا سیم ارتودنسی مشکلی برای بیمار ایجاد نکند متخصصان به بیماران خود وکس یا موم ارتودنسی می دهند. چنانچه لبه تیز سیم ارتودنسی موجب زخم شدن دهان شما شد ابتدا روی لبه تیز براکت موم بزنید و سپس اقدامات لازم را برای کاهش درد انجام دهید.
۶- کاهش درد با آب و نمک
دستگاه ارتودنسی می تواند باعث زخم شدن دهان شود. علاوه بر استفاده از موم برای از بین بردن تیزی براکت، استفاده از آب و نمک نه تنها موجب تسکین درد می شود بلکه به ضدعفونی کردن فضای دهان و زخم نیز کمک می کند.
۷- ماساژ دادن لثه ها
فشار ناشی از دستگاه ارتودنسی ممکن است درد کمی را ایجاد کند و حتی ممکن است موجب ورم لثه ها شود. ماساژ دادن لثه ها از ایجاد درد و ورم لثه جلوگیری می کند. نوشیدن آب یخ یا قرار دادن کمپرس یخ روی لثه ها قبل از ماساژ دادن، درد را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
۸- توجه بیشتر به بهداشت دهان و دندان
هرچه بیمار به بهداشت دهان و دندان و مراقبت از بریس ارتودنسی توجه بیشتری داشته باشد درد کم تری را تجربه خواهد کرد. همچنین عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و مراقبت نکردن از بریس ارتودنسی موجب درد و ناراحتی، پوسیدگی دندان ها، بوی بد دهان و بد رنگ شدن دندان ها می شود؛ بنابراین برای جلوگیری از این مشکلات نکات زیر را رعایت کنید:
- هر روز ۲ بار دندان های خود را مسواک بزنند.
- استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید توجه داشته باشید که برای تمیز کردن دندان های ارتودنسی از نخ دندان مخصوص ارتودنسی استفاده کنید.
- برای تمیز کردن و ضد عفونی کردن فضای دهان از دهانشویه دارای فلوراید استفاده کنید.
بیشتر بدانید: علت های بو گرفتن دهان در ارتودنسی
۹- صبوری کردن
هر چند درد ناشی از ارتودنسی جزئی است و در کوتاه مدت از بین می رود؛ اما تجربه درد برای یک ساعت هم ناراحت کننده است؛ بنابراین به جز مواردی که ذکر شد باید کمی صبور باشید تا درد ناشی از ارتودنسی از بین برود. به علاوه با انجام برخی کارها مانند انجام بازی های رایانه ای، ورزش کردن، خوردن خوراکی های نرم و خوشمزه نه تنها به کاهش درد کمک می کنید بلکه لحظات لذت بخشی را برای خودتان ایجاد می کنید.
آیا ارتودنسی واقعا درد دارد؟
در ارتودنسی به خصوص ارتودنسی ثابت افراد ممکن تا چند روز پس از اتصال بریس کمی ناراحتی داشته باشند و این شامل یک ناراحتی جزئی است. این ناراحتی طبیعی است زیرا دندان ها برای صاف شدن تحت فشار قرار می گیرند.
سخن پایانی
برخی گمان می کنند که ارتودنسی درد زیادی دارد در صورتی که این تصور اشتباهی است و صرفا برای بیمار ناراحتی جزئی به وجود می آورد که دلیل آن هم فشاری است که به دندان ها برای صاف شدن آن ها وارد می شود.
از ۵ تا ۱ هفته پس از ارتودنسی درد ارتودنسی به کلی از بین می رود و بریس با دندان ها سازگار شده و غذا خوردن نیز آسان تر می شود. با توجه به روش ارتودنسی لازم است که بیمار هر چند روز یک بار به مطب پزشک مراجعه کند تا تنظیمات دستگاه به روز شود.
انجام این تنظیمات نیز می تواند کمی درد برای بیمار داشته باشد که این درد جزئی و اندک است. برای کاهش درد ارتودنسی استفاده از داروهای بیحسی، داروهای مسکن بدون نسخه، آب یخ، خوردن غذاهای نرم، کمپرس یخ، موم ارتودنسی و ماساژ دادن لثه ها موثر هستند.