در حین درمان ارتودنسی، باید برای تمیز کردن دندان ها وقت بیشتری اختصاص دهید و بیشتر از زمانی که دستگاه ارتودنسی نداشتید، دندان ها را مسواک بزنید. در غیر این صورت، باقی ماندن پلاک و جرم روی دندان ها می تواند سبب پوسیدگی دندان ها و بیماری لثه شود. برای جلوگیری از این مشکلات، جرم گیری دندان ها در طول ارتودنسی بسیار مهم است. این کار باعث می شود شما با خاطر راحت تری از وسایل ارتودنسی استفاده کنید و در طول درمان، بهداشت دهان و دندان خود را با دقت بیشتر رعایت کنید.
بیشتر بخوانید: مسواک بین دندانی ارتودنسی
پلاک دندانی به طور طبیعی حاوی مواد معدنی و املاحی است که در بخش هایی از دندان ها رسوب می کنند. مواد غذایی و باکتری ها با گذر زمان به این رسوبات اضافه می شوند و به مرور زمان می توانند جرم دندان را ایجاد کنند. جرم دندان تشکیل شده از بافت سخت تری به نام تارتار می باشد و مشکلات بسیار متعددی مانند پوسیدگی های دندان، بیماری های لثه و بوی بد دهان و در موارد شدیدتر تحلیل استخوان را به وجود می آورند. به همین دلیل، متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان ارتودنسی، دندان های بیمار را جرم گیری می کند.
جرم گیری دندان در ارتودنسی
دوره ها | توضیح |
جرمگیری دندان قبل از ارتودنسی |
|
جرمگیری در زمان ارتودنسی |
|
جرمگیری دندان بعد از ارتودنسی |
|
۱- قبل از درمان
تمیز کردن دندان ها با وجود دستگاه های ارتودنسی، باعث ایجاد چالش هایی می شود و برای بهداشت دهان در حین درمان باید زمان بیشتری را صرف کنید. اگر دندان ها به خوبی تمیز نشوند، پلاک و جرم روی دندان ها تشکیل می شود که منجر به پوسیدگی و بیماری های لثه می شود. بنابراین، قبل از شروع درمان ارتودنسی، جرم گیری دندان ها بسیار ضروری است تا پلاک و جرم بین دندان ها و زیر خط لثه برداشته شود. اگر جرم گیری انجام نشود، جرم هایی که قبل از درمان روی دندان ها وجود دارند، به پوسیدگی دندان ها (علت پوسیدگی دندان در طول درمان ارتودنسی) منجر می شود.
به همین دلیل ارتودنتیست های حرفه ای همواره پیش از نصب براکت ها بر روی دندان، به جرم گیری دندان ها توجه می کنند و از این طریق به حفظ سلامتی دندان ها و لثه کمک می کنند.
۲- در حین ارتودنسی
وسایل ارتودنسی به سادگی می توانند ذرات کوچک را بر روی دندان ها جذب کنند. این دستگاه ها و لوازم، پلاک های دندانی را در مقیاس کوچک جذب می کنند. اما تمیز کردن این وسایل ارتودنسی، کمی پیچیده تر از تمیز کردن دندان هاست.
بنابراین در طول درمان ارتودنسی، وجود جرم روی دندان ها می تواند خطرات جدی را برای سلامت دهان و دندان ها به همراه داشته باشد و همچنین ممکن است مشکلاتی در روند درمان ارتودنسی ایجاد کند. بنابراین اهمیت جرم گیری دندان ارتودنسی شده بسیار زیاد است و می توان آن را به عنوان قسمتی از درمان ارتودنسی در نظر گرفت.
۳- در زمان استفاده از نگهدارنده ها (ریتینر ها)
برای حفظ موقعیت دندان ها پس از ارتودنسی نگهدارنده ها باید به مدت زمان مشخصی که توسط ارتودنتیست تعیین شده، روی دندان ها قرار گیرند. با این حال، استفاده بلند مدت از نگهدارنده ها ممکن است باعث تجمع جرم در دندان ها گردد. به همین دلیل، جرم گیری دندان ها در طول استفاده از نگهدارنده ها ضروری است. در صورتی که ارتودنتیست تشخیص دهد دندان ها در طول استفاده از نگهدارنده ها به جرم گیری نیاز دارد، بدون هیچ مشکلی این کار را انجام خواهد داد. اگر اما ضرورت خاصی در این زمان وجود نداشته باشد، بهتر است جرم گیری را پس از اتمام استفاده از نگهدارنده ها انجام دهید.
بیشتر بخوانید: نگهدارنده ارتودنسی (ریتینر ها)
۴- جرم گیری دندان بعد از ارتودنسی
پس از اتمام درمان ارتودنسی، نیاز است که به همان شکلی که پیش از این عادت داشتید، به بهداشت دهان توجه کنید.
هنگامی که دستگاه ارتودنسی از دندان ها برداشته می شود، ممکن است رنگ دندان ها کمی تغییر کند. بنابراین، برای دستیابی به نتیجه ای بهتر از درمان، ارتودنتیست شما اقداماتی مانند جرم گیری و یا بلیچینگ دندان را پیشنهاد می دهد. جرم گیری علاوه بر زیبایی دندان ها، منجر به جلوگیری از پوسیدگی دندان ها می شود.
بنابراین، جرم گیری بعد از اتمام درمان ارتودنسی، به حفظ سلامت دهان و دندان ها کمک می کند و نتیجه ی بهتری از درمان ارتودنسی را برایتان به ارمغان می آورد.
۵- جرم گیری دندان زیر لثه
جرم زیر لثه بسیار خطرناک تر از سایر انواع جرم ها می باشد و می تواند به بافت لثه آسیب های جدی وارد کند. تشخیص این نوع جرم با بررسی عکس های رادیوگرافی انجام می شود و برای درمان آن، جرم گیری عمقی دندان الزامی است.
در صورتی که این نوع جرم پیشروی کند و به استخوان دندان نفوذ کند ممکن است منجر به لق شدن دندان شود. در صورتی که این مشکل در حین درمان ارتودنسی به وجود آید، با وجود دستگاه های ارتودنسی روی دندان ها، مشکلاتی دو چندان برای بیمار ایجاد می شود. به همین دلیل، متخصصان ارتودنسی به شدت تاکید می کنند که رعایت بهداشت دهان و دندان برای حفظ سلامتی در درمان ارتودنسی بسیار ضروری است.
مدت زمان جرم گیری دندان چقدر است؟
به طور کلی، مدت زمان جرم گیری دندان حدودا بین ۳۰ تا ۶۰ دقیقه است. اگر دندان ها خیلی جرم و پلاک داشته باشند بیشتر از یک ساعت نیز می تواند طول بکشد؛ در برخی موارد نیز، ممکن است برای نتیجه بهتر به جلسات بیشتری نیاز داشته باشد.
مدت زمان انجام جرمگیری به این عوامل بستگی دارد:
- حساسیت دندان ها: اگر خیلی دندان های حساس دارید ممکن است به بی حسی موضعی نیاز داشته باشند که زمان بر تر است.
- پیچیدگی کار: اگر جرم در نواحی سخت مانند زیر لثه ها تجمع یافته باشد، جرم گیری زمان بیشتری می برد.
- تعداد دندان هایی که می خواهید جرمگیری شود
- میزان جرم روی دندان
مزایای جرم گیری دندان
جرم گیری دندان در ارتودنسی از مزایای بسیار مهمی برخوردار است که شامل موارد زیر می شود:
- حفظ سلامت دهان و دندان: جرمگیری دندان یک روش مهم برای حفظ سلامت دهان و دندان است. باکتری های مختلفی در دهان وجود دارند که با انواع غذاها به دندان ها چسبیده و تشکیل جرم دندانی می دهند. در صورت عدم برداشتن این لایه های زرد و قهوه ای روی دندان ها، مشکلات جدی برای سلامت دهان و دندان به وجود خواهد آمد. جرم دندان باعث تورم و التهاب لثه می شود و به مرور زمان، می تواند به تخریب استخوان، انحراف دندان و حتی لق شدن دندان منجر شود.
- درمان بیماری لثه: جرمگیری دندان بهترین راه درمانی برای بیماری های لثه است. از طریق برداشتن جرم و باکتری ها، التهابات لثه کاهش می یابد و درمان بیماری لثه تسریع می شود.
- جلوگیری از ریزش دندان: با انجام جرم گیری دندان، از ریزش دندان جلوگیری می شود و دندان ها به خوبی در جای خود قرار می گیرند.
- جلوگیری از پوسیدگی دندان: با جرم گیری دندان ریسک پوسیدگی دندان کاهش می یابد.
- محافظت از ریشه دندان: جرم دندان می تواند به ریشه دندان وارد شود و عفونت ها و التهابات را به ریشه منتقل کند. با جرم گیری دندان، خطر تخریب ریشه دندان کاهش می یابد و از ریشه دندان محافظت می شود.
- از بین بردن بوی بد دهان: باکتری ها در جرم دندانی می توانند باعث بوی بد دهان شوند. با جرم گیری دندان، باکتری ها کاهش می یابد که درنتیجه بوی بد دهان نیز کاهش می یابد.
- کاهش هزینه های درمانی: با انجام جرمگیری دندان، می توانید از هزینه های بالای ترمیم و درمان بیماری های لثه و دندان جلوگیری کنید و سلامت دهان و دندان خود را حفظ کنید.
بیشتر مطالعه کنید: اهمیت استفاده ار دهانشویه در طول ارتودنسی چیست
عوارض جرم گیری دندان در ارتودنسی
جرم گیری دندان به عنوان یک روش مهم برای حفظ سلامت دهان و دندان شناخته شده است. این فرآیند به صورت معمول توسط دندانپزشکان انجام می شود و هیچ خطر یا آسیبی به دندان ها وارد نمی کند و عوارضی خاصی ندارد. اما باید به این نکته توجه داشت که در بعضی موارد، مشکلات پس از جرم گیری دندان ممکن است به دلیل عدم مهارت و تخصص کافی پزشک ارتودنسی باشد.
قبل از شروع درمان متخصص ارتودنسی سلامت دهان، دندان و بافت لثه را مورد بررسی دقیق قرار می دهد. در صورتی که این بررسی ها به درستی انجام نشوند، ممکن است مشکلاتی نظیر لق شدن دندان ها در حین درمان ارتودنسی رخ دهد، اما این مشکلات به دلیل جرم گیری ایجاد نمی شوند، بلکه به دلیل وجود جرم روی دندان هاست. به همین جهت برای تشخیص نیاز به جرم گیری دندان در هنگام ارتودنسی، بهتر است با متخصص ارتودنسی مشورت کنید.
مشکلات ناشی از عدم جرم گیری دندان
بیمار ممکن است در طول مدتی که براکت ها در دهان قرار دارند، اصول بهداشت دهان و دندان را رعایت نکند و جرم روی دندان ها و لثه ها تجمع پیدا کند. در این شرایط، پس از انجام ارتودنسی، فرد می تواند به یک دندانپزشک متخصص مراجعه کند و به سرعت اقدام به رفع این مشکل کند.
مهم ترین دلیلی که باعث می شود جرم گیری دندان پس از ارتودنسی یا در حین مراحل ارتودنسی توصیه شود، مشکلاتی است که در اثر رسوب جرم روی دندان و لثه به وجود می آید. این مشکلات شامل پوسیدگی دندان ها در طول مدت ارتودنسی، شل شدن دندان ها، تحلیل لثه و غیره می شوند.
برخی افراد به اشتباه فکر می کنند که جرم گیری به دندان ها آسیب می زند و یا مینای دندان را از بین می برد، اما در واقع باید اطلاعات صحیح را در این زمینه پیدا کنند که جرمگیری دندان هیچ گونه آسیبی به دندان ها وارد نمی کند، بلکه این جرم های دندان هستند که به دندان ها آسیب وارد می کنند.
آیا جرم گیری قبل از ارتودنسی، می تواند علتی برای حساسیت بیش از اندازه دندان ها باشد؟
وقتی جرم و پلاک ها روی دندان ها تجمع می کنند، مانع از احساس کردن سرما و گرما توسط دندان ها می شوند. بنابراین، اگر قبل از درمان ارتودنسی دندان های خود را جرم گیری کرده اید، ممکن است حساسیت بیشتری در دندان ها تجربه کنید. اما باید توجه داشت که این حساسیت معمولا موقت و گذراست و پس از چند روز به طور کامل برطرف می شود. همچنین مشاوره با ارتودنتیست و استفاده از دهانشویه مناسب می تواند به کاهش حساسیت دندان ها کمک کند.
آیا برداشت چسب های اضافی ارتودنسی به کمک جرم گیری ممکن است؟
پس از برداشتن براکت های ارتودنسی، ممکن است چسب های اضافی روی دندان ها باقی بمانند. در این صورت جرم گیری دندان راه حل مناسبی برای برداشت آنها نیست.
در واقع، متخصص ارتودنسی بلافاصله پس از نصب وسایل ارتودنسی، چسب های اضافی را با استفاده از روش های مناسب حذف می کند. این به این معنی است که بعد از اتمام درمان، هنگامی که دندانپزشک قصد جرم گیری دارد، چسب اضافی روی دندان موجود نیست تا با استفاده از جرم گیری حذف شود.
بیشتر بخوانید: استفاده از نخ دندان در طول درمان ارتودنسی چه اهمیتی دارد
آیا جرم گیری به دندان ها آسیب می زند؟
جرم گیری دندان ها در واقع هیچ گونه آسیبی به آنها نمی زند و همچنین، تفاوتی بین جرم گیری در حین ارتودنسی و جرم گیری در شرایط معمولی وجود ندارد.
اگر جرم ها و رسوبات دندانی برای مدت زمان طولانی بر روی دندان ها باقی بمانند، ممکن است به بافت لثه و دندان ها آسیب برسانند. بنابراین، برای حفظ سلامت دندان ها و لثه، توصیه می شود که به منظور جلوگیری از تجمع جرم ها و رسوبات دندانی، بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید.
آیا جرم گیری قبل از ارتودنسی اجباری است؟
جرم گیری دندان قبل از ارتودنسی، بسیار ضروری است و به عنوان یک مرحله مهم در درمان ارتودنسی در نظر گرفته می شود. این مرحله باعث تمیزی و بهداشت دهان قبل از شروع درمان می شود. مشکلات مرتبط با جرم و پلاک های دندانی را حتی قبل از آغاز درمان برطرف می کند.
جرم و پلاک ها بین دندان ها جمع می شوند و ممکن است در طول فرآیند ارتودنسی، باعث اختلال و مشکلات جا به جایی دندان ها شوند. اگر مقدار جرم و پلاک زیاد باشد، ممکن است دندان ها پوسیده و آسیب های جدی تری به آنها وارد شود. در برخی موارد، بروز مشکلات جدی مانند شکستگی دندان ها می تواند پروسه درمان ارتودنسی را تحت تاثیر قرار دهد.
بنابراین، جرم گیری دندان ها قبل از درمان ارتودنسی بسیار مهم است و بهتر است توسط یک متخصص انجام شود. این مرحله، به عنوان یک اصل اساسی برای درمان ارتودنسی، به بهبود سلامت دهان فرد، جلوگیری از مشکلات آتی و بهبود نتایج نهایی درمان کمک می کند.
بیشتر بخوانید: قالبگیری ارتودنسی چگونه است
اما، توجه داشته باشید که ارتودنتیست با توجه به شرایط دندان هایتان می تواند توصیه کند که آیا لازم است پیش از شروع درمان ارتودنسی جرم گیری انجام دهید یا خیر.
سوال متداول:
آیا جرمگیری دندان ها را خراب می کند؟
خیر برعکس جرمگیری به سلامت و بهداشت دهان و دندان کمک می کند. برخی افراد نگران این هستند که روند جرمگیری به مینای دندان آسیب می رساند اما با پیشرفت تجهیزات و تکنیک های مدرن تمام مراحل جرمگیری به صورت ایمن انجام می شود و خطر پوسیدگی دندان بعداز ارتودنسی را کاهش می دهد.