آنچه در این مقاله می خوانید

ارتودنسی کودکان درد دارد؟

ارتودنسی کودکان درد دارد اما این درد خفیف و موقت است. بسیاری از والدین و حتی خود کودک نگران درد ناشی از ارتودنسی هستند. ارتودنسی درمانی است که به زمان نسبتا طولانی، جلسات معاینه ماهانه و نهایت همکاری بیمار برای گرفتن نتیجه دلخواه بستگی دارد. در طول جلسات معاینه، سیم و براکت ها برای اعمال فشار لازم و قرارگیری دندان ها در موقعیت دلخواه تنظیم می شوند. با هر بار تنظیم، فک با فشار جدیدی روبرو شده و درد را تجربه می کند. پس از سازگاری فک با درد، کم کم از بین رفته و فرد چیزی حس نمی کند. پس:

  • درد ناشی از ارتودنسی در کودکان و حتی بزرگسالان طبیعی، موقت و خفیف است.
  • والدین و متخصص ارتودنسی می توانند با تکنیک های مدیریت درد و استرس، احساس درد را به حداقل برسانند.
  • استفاده از غذاهای نرم و سبک روند درمان را برای کودک ساده تر می کند.
  • یادآوری مداوم این موضوع به کودک که این درد موقت است موجب صبوری بیشتر و همکاری آنها می شود.
  • درد ناشی از ارتودنسی کم و موقت است اما لبخندی زیبا و همیشگی ارزش کمی حوصله و صبوری را دارد.

آیا ارتودنسی در کودکان دردناک است؟

آیا ارتودنسی در کودکان دردناک است

درمان ارتودنسی در کودکان معمولا درد شدیدی ندارد و درد خفیف پس از مدتی از بین می رود. احساس درد مداوم به دلیل ارتودنسی بسیار نادر است. با قرار دادن بریس ها در بار اول کمی احساس درد و فشار طبیعی است. ارتودنسی کودکان درد دارد اما موقت و خفیف است. با تنظیم ماهانه ارتودنسی ممکن است چند روز درد احساس شود که این هم از بین می رود. این فشار و درد تا حدی نشانه خوبی است چراکه دندان ها را به سمت موقعیت دلخواه در دهان هدایت می کند.

متن انگلیسی:

“The amount of pain your child experiences during your orthodontic treatment will also depend on stress levels, emotional state, age, and even gender.

ترجمه فارسی: « میزان دردی که کودک شما در طول درمان ارتودنسی تحمل می کند به سطح استرس، وضعیت عاطفی، سن و حتی جنسیت نیز بستگی دارد.»

به نقل از سایت littlesmilesofdelaware

اغلب کودکان ممکن است برای چند روز احساس درد و ناراحتی خفیف، فشار و سوزش را تجربه کنند. این احساس درد طبیعی است و پس از چند روز فروکش می کند. درد واکنش طبیعی بدن به فشار وارد شده به دندان هاست. این فشار نشان دهنده نیروی اصلاحی و حرکت دندان ها برای قرارگیری در محل درست است.

برخی از کودکان ممکن است از احساس سوزش یا درد موضعی در لثه ‌ها و گونه‌ های داخلی گله کنند. این امر به دلیل التهاب ناشی از برخورد براکت ها با بافت لثه است و پس از مدتی خوب می شود. در این مواقع متخصص ارتودنسی ممکن است موم عسل تجویز کند. موم عسل را کمی با دست نرم کرده و روی براکت ها قرار می دهید. به این ترتیب از زخم کردن لثه جلوگیری می کنید.

پس باید به خاطر داشته باشید که میزان درد علاوه بر روند درمان به حساسیت های فردی کودک، آستانه تحمل درد، میزان استرس و وضعیت عاطفی هم بستگی دارد. در صورت تایید دندانپزشک می توانید از مسکن هایی مثل ایبوپروفن یا استامینوفن برای تسکین درد استفاده کنید.

چه مراحلی از ارتودنسی ممکن است برای کودکان ناراحت باشد؟

چه مراحلی از ارتودنسی ممکن است برای کودکان ناراحت باشد؟

ارتودنسی کودکان درد دارد اما این درد به صورت دوره ای و موقت ایجاد می شود. به طور کلی در چندین مرحله مختلف، کودک دردی خفیف را تجربه می کند. با اگاهی پدر و مادر از این دوره ها می توانند به کاهش استرس و اضطراب کودک و تکنیک های مدیریت درد کمک کنند. دوره های دردناک ارتودنسی کودکان عبارتند از:

  1. چند روز اول پس از نصب ارتودنسی

وقتی بریس ها و براکت ها برای اولین با روی دندان ها نصب می شوند، شروع به اعمال فشار برای ترازشدن دندان ها از طریق ارتودنسی می کنند. این مراحل اولیه چه برای کودکان و چه بزرگسالان دردناک است. این درد ممکن است در دندان ها، گونه ها و لثه ها احساس شود. علاوه بر این به دلیل تماس بریس ها با لثه احتمال زخم و درد ناشی از آن هم دیده می شود. این حساسیت یک پاسخ طبیعی و خوشبختانه موقت است زیرا بافت ‌ها و دندان‌ ها با نیروی اعمال شده سازگار شده و احساس ناراحتی معمولا ظرف چند روز کاهش می‌ یابد.

  1. پس از تنظیمات دوره ای یا ماهانه

پس از قرار دادن ارتودنسی در دهان کودک معمولا به صورت ماهانه یا دو بار در ماه ویزیت می شود. این کار برای بررسی وضعیت پیشرفت و تنظیمات دوره ‌ای بریس ‌ها ضروری است. متخصص ارتودنسی با هر بار تنظیم نیروی جدیدی را در دستگاه ارتودنسی ایجاد می کند و موجب تحریک حساسیت و درد خفیف می شود. این درد هم دائمی نیست، دهان به آن عادت کرده و پس از چند روز از بین می رود.

  1. استفاده از ابزارهای درمانی ارتودنسی

استفاده از ابزارهای درمانی ارتودنسی

در برخی از موارد نیاز به دستگاه های کمکی برای پیشرفت در درمان ارتودنسی است. انواع الاینر یا تراز کننده شفاف، نگهدارنده ها یا وسیع کننده های گام از این دسته هستند. این نوع ابزارها نوع کاربری راحتی دارند و توسط کودک یا والد در دهان قرار داده شده و برداشته می شوند. با هر بار قرار دادن آنها، به خصوص در اوایل استفاده، کمی احساس درد و فشار ملایم طبیعی است.

همچنین بخوانید:ترس کودکان از ارتودنسی

کم کم دهان کودک با آن سازگار شده و درد به حداقل می رسد. دقت و حساسیت دهان نسبت به نیروهای واردشده بسیار بالاست و اعمال هرگونه فشار یا نیروی جدید موجب فعال شدن سلول های عصبی و پیام درد می شود. والدین و متخصص ارتودنسی می توانند در زمانی که ارتودنسی کودکان درد دارد با حمایت عاطفی لازم و توضیح درباره روند درمان و طبیعی و موقت بودن احساس درد، استرس و اضطراب کودک را کمتر کنند.

شدت درد ارتودنسی در کودکان در مقایسه با بزرگسالان

شدت درد ارتودنسی در کودکان در مقایسه با بزرگسالان

تراکم استخوان و واکنش بدن نسبت به فشار ارتودنسی در کوکان و بزرگسالان متفاوت است. همین تفاوت احساس درد را در کودکان کمتر می کند. سه عامل تاثیرگذار در کاهش درد ارتودنسی در کودکان نسبت به بزرگسالان را به شکل دقیق تری بررسی می کنیم:

  • تراکم استخوان: استخوان ‌های کودکان نرم ‌تر و کم‌ چگال ‌تر از استخوان‌ (فک) بزرگسالان است و همین موضوع حرکت دندان را آسان ‌تر و سریع ‌تر می ‌کند. از سوی دیگر، بزرگسالان بافت استخوانی متراکم ‌تری دارند که همین موضوع می ‌تواند حرکت دندان را کندتر کرده و باعث ناراحتی بیشتری شود. به همین دلیل است که معمولا کودکان دوره درمان کوتاه تری دارند.
  • واکنش بدن: مسئله دیگر مراحل رشد و نمو در کودکان است. از آنجایی که بدن کودکان هنوز در حال رشد است، استخوان‌ ها و بافت ‌های آنها راحت ‌تر با فشار ارتودنسی سازگار می‌ شوند. از طرف دیگر بزرگسالان ممکن است مقاومت بیشتری در برابر حرکت دندان تجربه کنند که منجر به درد شدید تر و شاید طولانی تر می‌ شود.

مطالعه کنید: ارتودنسی نامرئی برای کودکان

  • بهبود و سازگاری: بدن کودکان نسبت به بزرگسالان سریع ‌تر بهبود می ‌یابد؛ این بدان معناست که هرگونه درد ناشی از بریس یا الاینر سریع ‌تر از بین می ‌رود. بزرگسالان ممکن است برای تنظیم و بهبودی از تغییرات ارتودنسی به زمان بیشتری نیاز داشته باشند.

نوع دستگاه ارتودنسی مورد استفاده برای درمان (براکت ‌های فلزی، سرامیکی و الاینرهای شفاف) میزان درد متفاوتی را ایجاد می کنند. انواع ارتودنسی کودکان درد دارد و میزان و شدت آن در هر یک مختلف است. در ادامه تاثیر هر یک را بررسی می کنیم:‌

کدام نوع ارتودنسی برای کودکان درد کمتری دارد؟

کدام نوع ارتودنسی برای کودکان درد کمتری دارد؟

  • بریس ‌های فلزی: این نوع در واقع همان ارتودنسی سنتی است؛ رایج‌ ترین و موثرترین‌ نوع ارتودنسی و مخصوص شرایط پیچیده. به دلیل سایش براکت ‌ها و سیم ‌ها به بافت داخلی گونه و لثه‌ موجب احساس در می شوند. خوشبختانه این در دو التهاب موقت بوده و پس از چند روز از بین می رود.
  • بریس‌ های سرامیکی: این نوع ارتودنسی عملکردی مشابه بریس‌ های فلزی دارد اما از براکت ‌های همرنگ دندان برای ظاهری نامحسوس ‌تر استفاده می ‌کند. بریس سرامیکی نسبت به بریس فلزی راحت تر است اما همنان می تواند موجب احساس سوزش شود.

همچنین بخوانید: ارتودنسی دو فاز کودکان

  • الاینرهای شفاف: این نوع از دستگاه های ارتودنسی کم ‌دردترین گزینه هستند چون براکت یا سیم ندارند. با این حال، هنگام تعویض با الاینر جدید می ‌توانند باعث ناراحتی موقت شوند. لبه برخی از الاینرها کمی برنده است و ممکن است لثه حساس برخی از کودکان را دچار زخم کند.

راهکارهای موثر برای کاهش درد و ناراحتی ارتودنسی در کودکان

راهکارهای موثر برای کاهش درد و ناراحتی ارتودنسی در کودکان

ارتودنسی کودکان درد دارد اما با راهکارهایی می توان این درد را مدیریت کرد و به حداقل رساند. راهکارهای موثر عبارتند از:

  • انواع مسکن بدون نسخه: داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن می‌ توانند به کاهش التهاب و تسکین درد کمک کنند.
  • کمپرس سرد یا گرم: استفاده از کمپرس سرد می‌تواند تورم را کاهش دهد، در حالی که کمپرس گرم می‌تواند عضلات دردناک را تسکین دهد.

متن انگلیسی:

“The Braces Pain Won’t Last Forever; It’s important to remind your child that the pain they experience with braces is only temporary. By using the techniques listed, your child can find some relief.”

ترجمه فارسی:

«درد ناشی از ارتودنسی همیشگی نیست. بسیار مهم است که این موضوع را به کودک خود یادآوری کنید که دردی که تجربه می کند موقت است. با استفاده از تکنیک های ذکرشده کودک شما می تواند تا حدودی تسکین یابد.»

به نقل از سایت mustlovekids

  • موم ارتودنسی: قرار دادن موم نرم روی براکت ‌ها یا سیم ‌ها از ساییده شدن آنها به داخل بافت دهان جلوگیری کرده و باعث کاهش سوزش می ‌شود.
  • شستشو با آب نمک: غرغره کردن با آب نمک گرم به کاهش سوزش و التهاب لثه کمک می ‌کند.
  • غذاهای نرم: خوردن غذاهای ملایم مانند ماست، پوره سیب‌زمینی و اسموتی می ‌تواند فشار روی دندان ‌های حساس را به حداقل برساند.

نقش والدین در مدیریت درد ارتودنسی کودکان

نقش والدین در مدیریت درد ارتودنسی کودکان

 

والدین نقش مهمی در کمک به کودکان برای مدیریت درد ارتودنسی دارند. کاهش سطح استرس و اضطراب به آستانه تحمل درد و صبوری آنها در طول درمان کمک زیادی می کند. در اینجا نحوه حمایت والدین از فرزندشان در طول فرآیند درمان ارتودنسی را بررسی کرده ایم:

  • ارائه اطمینان خاطر و حمایت عاطفی: کلمات دلگرم‌ کننده و نگرش مثبت می‌ تواند به کودکان کمک کند تا احساس راحتی بیشتری داشته باشند و نگرانی کمتری درباره درد دندان ها داشته باشند.

بیشتر بخوانید:قیمت فضا نگهدارنده دندان کودک چقدر است؟

  • نظارت بر مصرف دارو و اجرای استراتژی‌ های تسکین درد: والدین باید مطمئن شوند که فرزندشان با خیال راحت مسکن مصرف می‌ کند و تمام توصیه های دندانپزشک مانند خوردن غذاهای نرم، استفاده از کمپرس سرد و استفاده از موم ارتودنسی تمام و کمال رعایت می شود.
  • تشخیص و گزارش علائم غیرطبیعی درد: اگر کودک شما درد شدید یا طولانی‌ مدت را تجربه می‌کند، باید برای بررسی هرگونه عارضه با متخصص ارتودنسی مشورت کنید.

چه زمانی درد ارتودنسی در کودکان نگران‌ کننده است

چه زمانی درد ارتودنسی در کودکان نگران‌ کننده است

کودکان در طول درمان ارتودنسی کمی ناراحتی را تجربه می کنند و در اغلب مواقع ارتودنسی کودکان درد دارد اما بسیار ناچیز و کوتاه است. به طور کلی، درد یا فشار خفیف در چند روز اول پس از تنظیم طبیعی و قابل انتظار است. با این حال، اگر درد شدید شود یا بیش از مدت زمان مورد انتظار ادامه یابد، باید به دنبال علائم نگران کننده باشید و سریعا موضوع را به متخصص ارتودنسی اطلاع دهید. گاهی این درد طبیعی نیست و نیاز به ارزیابی حرفه‌ ای دارد. پس اگر این علائم را در کودک خود مشاهده کردید سریعا به متخصص ارتودنسی اطلاع دهید:

  • درد شدید و مداوم: تنظیمات ارتودنسی برای اعمال نیروهای کنترل شده ‌ای طراحی شده ‌اند که دندان ‌ها را به تدریج حرکت می ‌دهند. ناراحتی خفیف در روزهای اولیه رایج است، اما اگر فرزند شما دردی شدید را تجربه می‌ کند یا پس از چند روز از شدت درد کاسته نمی شود، احتمالا نشان دهنده مسائلی مانند مشکلات مربوط به دستگاه یا آسیب بافتی ناخواسته است. این نوع درد، به ویژه اگر این درد فعالیت ‌های عادی (خوردن، صحبت کردن یا خوابیدن) را مختل کند، نیاز به توجه فوری متخصص ارتودنسی دارد.

بیشتر بخوانید:ارتودنسی دندان های شیری

  • خونریزی غیرمعمول: در حالی که کمی سوزش موجب خونریزی جزئی لثه در اطراف براکت ‌ها یا سیم‌ ها می شود، خونریزی مداوم یا شدید اصلا طبیعی نیست. این علامت می ‌تواند نشان دهد که ارتودنسی باعث آسیب بی‌ مورد به بافت ‌های نرم یا حتی واکنش آلرژیک به مواد مورد استفاده می ‌شود. والدین باید وضعیت را از نزدیک زیر نظر بگیرند؛ اگر خونریزی ادامه یافت یا بدتر شد، فورا با متخصص ارتودنسی خود تماس بگیرید.
  • تورم یا علائم عفونت: مقداری تورم پس از تنظیمات به دلیل التهاب جزئی قابل انتظار است، اما تورم قابل توجه یا طولانی مدت، به ویژه هنگامی که با تب، قرمزی یا طعم بد همراه شود، احتمالا نشانه عفونت است. در چنین مواردی، راحتی کودک نه به دلیل فشار معمول، بلکه به دلیل یک فرآیند پاتولوژیک فعال که نیاز به درمان سریع دارد، به خطر می‌ افتد. اگر متوجه این علائم شدید، در درخواست مشاوره فوری از متخصص ارتودنسی یا دندانپزشک اطفال تردید نکنید.

**نکته: این موارد به عنوان سیگنال ‌های هشدار دهنده ‌ای عمل می ‌کنند که نشان می ‌دهند درمان ارتودنسی فرزند شما ممکن است از روند طبیعی بهبود منحرف شده باشد. ثبت علائم فرزندتان، ذکر زمان شروع آنها و اینکه آیا در طول روز بهبود می‌ یابند یا بدتر می‌ شوند، هنگام مشاوره با متخصص ارتودنسی بسیار مفید است.

والدین باید دقت داشته باشند که علاوه بر این علائم هشدار دهنده، هرگونه تغییر در رفتار یا عادات دهانی فرزندتان به دلیل درد شدید را به متخصص اطلاع دهید. گاهی اوقات، ناراحتی ممکن است بر تمایل آنها به غذا خوردن یا مسواک زدن صحیح تأثیر بگذارد، که می‌ تواند سلامت دهان و دندان را پیچیده ‌تر کند. در موارد شدیدی که ارتودنسی کودکان درد دارد و کودک در روند فعالیت های روزمره به مشکل برخورده، والدین باید دست به کار شوند.

همچنین بخوانید: دکتر متخصص ارتودنسی کودکان

همچنین، اگر فرزند شما در صحبت کردن در مورد ناراحتی خود مردد است یا به طور غیرمعمول مضطرب به نظر می‌ رسد، یک گفتگوی صریح با متخصص ارتودنسی می ‌تواند به تنظیم درمان و کاهش هرگونه ترس کمک کند. به یاد داشته باشید، مداخله زودهنگام نه تنها هرگونه عوارض احتمالی را برطرف می‌کند، بلکه به شما و فرزندتان اطمینان می ‌دهد که درمان آنها در مسیر صحیحی قرار دارد.

آیا درد ارتودنسی ارزش لبخند زیباتر را دارد؟

آیا درد ارتودنسی ارزش لبخند زیباتر را دارد؟

بله، ارتودنسی کودکان درد دارد اما این درد موقت است و تاثیرات یک لبخند زیبا و دندان های مرتب برای همیشه برای کودکان شما باقی می ماند. بسیاری از کودکان و بزرگسالان پس از تصب اولیه براکت ها و بریس ها درد خفیف و موقتی را تجربه می کنند. این درد شبیه به درد عضلات پس از ورزش است و طی چند ساعت تا چند روز از بین می رود. دلیل از بین رفتن در هم این است که دهان با فشار جدید وارد شده سازگار می شود.

ارتودنسی تنها به دلیل زیبایی انجام نمی شود و فرآیندی درمانی هم به حساب می آید. با صاف و ردیف شدن دندان ها بهداشت دهان و دندان ارتقا می یابد و شستشوی دندان ها ساده تر می شود. علاوه بر با رفع مشکلات مرتبط با بایت، اعتماد به نفس فرد افزایش یافته و تکلم را برای فرد راحت تر می کند.

بیشتر بخوانید:کاربرد هدگیر ارتودنسی

این مزایای بسیار در مقایسه با درد ناچیز در ابتدای درمان قابل توجه است. قطعا بهبود دائمی کیفیت زندگی ارزش کمی درد خفیف و موقت را دارد.  ارتودنسی کودکان درد درد اما با همکاری کودک در جهت گرفتن بهترین نتیجه می توان این درد خفیف را مدیریت کرد و بهترین نتیجه را از روند درمان گرفت.

کلام پایانی

هنگامی که مسئله ارتودنسی کودکان مطرح می شود یک سوال بسیار مهم ذهن والدین دغدغه مند را مشغول می کند «آیا ارتودنسی کودکان درد دارد؟» در این مقاله به شرح کامل این موضوع پرداختیم. به طور خلاصه و کوتاه می توان گفت درد ناشی از ارتودنسی در کودکان طبیعی و قابل انتظار است.

خوشبختانه این در موقت بوده و سریعا از بین می رود. بروز علائم درد و فشار نشان دهنده تاثیرگذاری ارتودنسی و حرکت دندان ها به موقعیت دلخواه است. درد ارتودنسی در کودکان به دلیل قرار گرفتن در مراحل رشد کمتر از بزرگسالان است. والدین می توانند با تکنیک های مدیریت درد و کاهش استرس به فرزند خود در مراحل درمان کمک کنند.

مشاوره رایگان

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آنچه در این مقاله می خوانید

مشاوره رایگان

آخرین مطالب

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x