آنچه در این مقاله می خوانید

ارتودنسی مجدد

ارتودنسی مجدد دندان ها به معنی تکرار مجدد درمان ارتودنسی است. این کار به علت عدم رعایت نکات، برگشت ارتودنسی و یا ارتودنسی ناموفق انجام میشود.

اگر متوجه تغییر در موقعیت دندان های خود مانند کجی، فاصله افتادن بین دندان ها و مشکل در جویدن شدید بهتر است به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید تا درمان مورد نیاز انجام شود.

ارتودنسی هزینه بسیار سنگینی برای بهداشت شخصی دهان و دندان و زیبایی شما است. برای بسیاری از بیماران، لبخند تراز با درمان اولیه حاصل می‌شود. با این وجود، برخی از افراد هستند که ممکن است نیاز به ارتودنسی مجدد داشته باشند.

برای مشاوره رایگان و انجام خدمات ارتودنسی در کلینیک دکتر ستار کبیری و  مشاوره ارتودنسی کودکان با شماره ۰۹۳۶۹۵۰۰۴۴۰ تماس بگیرید

انجام ارتودنسی مجدد معمولا به دلایل زیر ضرورت دارد:

  • تغییر موقعیت دندان ها
  • دندان عقل
  • حوادث، ضربه و از دست دادن دندان
  • درمان ناقص

آیا انجام دوبار درمان ارتودنسی ایمن و بی خطر است؟

انجام درمان ارتودنسی برای بار دوم به طور کلی بی خطر است و می تواند به دلایل مختلف ضروری باشد. با مراجعه منظم به دندانپزشک پس از پایان درمان ارتودنسی می‌توانید تصمیم درستی درباره ارتودنسی مجدد بگیرید.

دلایل ارتودنسی مجدد

دلایل ارتودنسی مجدد دندان ها

شایع‌ترین علت ارتودنسی مجدد تغییر موقعیت دندان‌هاست. هنگامی که برای اولین بار بریس‌ها را برداشتید، متخصص ارتودنسی قوانین سختگیرانه‌ای را برای نحوه مراقبت از نگهدارنده‌های پلاستیکی متحرک (ریتینرها) برای حفظ لبخند جدید به شما ارائه می‌دهد. اگر به توصیه‌های دندانپزشک خود پس از ارتودنسی توجه نکنید، ممکن است نیاز به ارتودنسی مجدد پیدا کنید.

هنگامی که احساس می‌کنید دندان عقلتان شروع به رویش می‌کند، بهتر است برای عکس‌برداری به دندانپزشک عمومی یا ارتودنتیست خود مراجعه کنید تا بتوانند ارزیابی کنند که این دندان‌های مشکل‌ساز، در آینده چگونه روی لبخند شما تأثیر خواهند گذاشت.

متن انگلیسی:

“If your mouth doesn’t have enough room for your wisdom teeth to comfortably erupt into position, they may, in a small way, impact on the alignment of the other teeth over the long term.”

ترجمه فارسی:

«اگر دهان شما فضای کافی برای رویش راحت دندان عقل شما را نداشته باشد، ممکن است در درازمدت روی تراز دندان‌های دیگر تأثیر بگذارد.»

به نقل از سایت orthodonticsaustralia

از دیگر دلایل ارتودنسی مجدد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. عوامل ژنتیکی که بر حرکت دندا‌ن‌ها تاثیر گذاشته و باعث تغییر موقعیت دندان‌ها می‌شوند.
  2. محدودیت‌هایی که در ارتودنسی اولیه برای درمان صحیح و کامل وجود داشته است.
  3. تغییرات طبیعی در رشد فک و موقعیت دندان در طول زمان
  4. حرکت غیرقابل پیش بینی دندان‌ها در طول ارتودنسی اولیه.
  5. بهداشت نامناسب دهان و دندان
  6. درمان اولیه ناقص
  7. دندان قروچه
  8. از دست دادن دندان

چگونه بفهمیم که به تکرار ارتودنسی نیاز داریم؟

برای تعیین اینکه آیا مجددا نیاز دارید، علائم زیر را در نظر بگیرید:

  1. فاصله جدید بین دندان ها: اگر بعد از درمان قبلی ارتودنسی خود متوجه شکاف هایی شدید، ممکن است نشانه‌ای از جابجایی دندان‌های شما باشد. اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که پس از برداشتن بریس ها، نگهدارنده ها طبق توصیه‌ها استفاده نمی‌شوند.
  2. شلوغی دندان ها: با گذشت زمان، دندان‌ها می‌توانند روی هم جمع شوند و باعث همپوشانی یا ناهماهنگی شوند. می‌تواند منجر به مشکلاتی در بهداشت دهان و دندان شود و خطر مشکلات دندانی مانند پوسیدگی و بیماری لثه را افزایش دهد.
  3. درد فک: درد مداوم فک می تواند نشان دهنده ناهماهنگی باشد که ممکن است نیاز به مداخله ارتودنسی داشته باشد. این درد می‌تواند جویدن و صحبت کردن را تحت تاثیر قرار دهد.
  4. مشکل در جویدن یا صحبت کردن: اگر برایتان سخت است که غذا را بجوید یا کلمات را به وضوح بیان کنید، ممکن است به دلیل نامرتبی دندان‌ها باشد. این دلیل دیگری برای مشاوره با متخصص ارتودنسی برای درمان مجدد است.
  5. نشانه های بیماری لثه: جابجایی دندان‌ها می‌تواند حفره‌هایی در لثه ایجاد کند که منجر به بیماری لثه می‌شود که با علائمی مانند خونریزی، تورم یا درد مشخص می‌شود. اگر این علائم را تجربه کردید، درمان مجدد ممکن است به تنظیم مجدد دندان‌ها و بهبود سلامت لثه کمک کند.
  6. تغییر در ظاهر یا اعتماد به نفس: اگر به دلیل جابجایی دندان‌ها نسبت به لبخند خود احساس نگرانی می کنید، ممکن است زمان آن رسیده باشد که به ارتودنسی برای بار دوم فکر کنید. بسیاری از بزرگسالان نه تنها به دلایل سلامتی بلکه برای بهبود زیبایی به دنبال درمان هستند.

بیشتر بخوانید: چگونگی انجام ارتودنسی با وجود بیماری لثه

عوارض ارتودنسی مجدد

عوارض ارتودنسی مجدد می‌تواند ناشی از پیچیدگی‌های اصلاح درمان‌های قبلی ارتودنسی باشد. اما در تمام افراد این عوارض دیده نمی‌شود. مهمترین عوارض ارتودنسی مجدد عبارتند از:

  1. تحلیل ریشه: تحلیل ریشه یک نگرانی مهم در درمان است. این وضعیت شامل کوتاه شدن ریشه دندان است که می‌تواند به دلیل فشار اعمال شده توسط بریس‌ها رخ دهد. در حالی که تحلیل جزئی ریشه ممکن است اثرات طولانی مدت نداشته باشد، اما موارد شدید می‌تواند ثبات و طول عمر دندان را به خطر بیندازد.
  2. پوسیدگی دندان، بیماری لثه و آسیب به مینای دندان: بیمارانی که تحت درمان مجدد قرار می‌گیرند اغلب در حفظ بهداشت دهان و دندان با چالش‌هایی روبرو هستند که منجر به افزایش خطر پوسیدگی دندان و بیماری لثه می‌شود. وجود براکت‌ها و سیم‌ها، تمیز کردن کامل مینای دندان را دشوار می‌کند و باعث جمع شدن پلاک می‌شود.
  3. اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ): برخی از بیماران ممکن است اختلالات TMJ را در نتیجه تنظیمات این درمان تجربه کنند. علائم شامل درد فک، سردرد و مشکل در جویدن است. رابطه بین درمان ارتودنسی و مشکلات TMJ پیچیده است و نیاز به بررسی دقیق توسط ارتودنتیست‌ها دارد.
  4. زخم در دهان: بریس‌ها می‌توانند بخش‌های داخلی دهان، لب‌ها و لثه‌ها را تحریک کنند و منجر به زخم در دهان شوند. زخم‌ها ممکن است در طول درمان تشدید شوند.

مدت زمان درمان ارتودنسی برای بار دوم

عوارض ارتودنسی مجدد

هنگامی که ارتودنسی مجدد انجام می‌دهید، به احتمال زیاد نیاز به حرکت کمتر دندان وجود دارد. این بدان معناست که زمان درمان ممکن است کمتر از دور اول درمان ارتودنسی شما باشد. اما این مورد از فردی به فرد دیگر متفاوت است و ممکن است بین ۳ تا ۱۸ ماه طول بکشد، بنابراین مهم است که با یک متخصص ارتودنسی صحبت کنید تا بهترین شکل درمان را برای شما مطرح کند.

آیا برای بار دوم هزینه ارتودنسی کمتر می شود؟

هزینه ارتودنسی برای درمان دوم می‌تواند به طور قابل توجهی بر اساس عوامل متعددی متفاوت باشد، از جمله نوع بریس های انتخاب شده، مسائل دندانی خاص مورد توجه و طول درمان. نوع درمان ارتودنسی انتخابی نیز می‌تواند بر هزینه‌ها تأثیر بگذارد.

بیشتر بخوانید: انواع بریس ارتودنسی چه کاربردی دارند

برای مثال، ترازهای شفاف ممکن است نسبت به بریس‌های سنتی ارزان‌تر باشند و اغلب برای تنظیمات جزئی استفاده می شوند.

مشکلات بعد از آن

فاصله افتادن بین دندان‌ها و جلو آمدن دندان‌ها بعد ارتودنسی از جمله مشکلاتی است که بسیاری از افراد پس از خارج‌کردن ارتودنسی با آن روبرو می‌شوند. جابجایی دندان‌ها و حرکت دندان‌ها پس از درمان ارتودنسی از نگرانی‌های رایج در بین بیماران است. پس از برداشتن بریس‌ها، دندان‌ها ممکن است به طور طبیعی کمی جابجا شوند و در موقعیت‌های جدید قرار بگیرند.

این یک بخش عادی پس از ارتودنسی است. یکی از مهمترین عوامل موثر در حرکت دندان‌ها و فاصله افتادن بین دندان‌ها، استفاده ناکافی از نگهدارنده‌ها است. نگهدارنده‌ها برای حفظ تراز ضروری هستند و استفاده نکردن از آنها می تواند منجر به جابجایی های محسوس و زیاد شود. سایر مشکلات احتمالی بعد از ارتودنسی را می‌توان به صورت زیر خلاصه کرد:

  1. ایجاد لکه های سفید روی دندان ها در اثر بهداشت نامناسب یا کلسیفیکاسیون
  2. پوسیدگی و التهاب لثه
  3. لق و شل شدن دندان‌ها در جای خود
  4. زردی دندان ها
  5. تحلیل و کوتاه شدن ریشه
  6. افتادن دندان‌ها روی هم

نمونه کار انجام ارتودنسی قبل و بعد توسط دکتر ستار کبیری

 

نمونه کار ارتودنسی قبل و بعد

کلام پایانی

اگرچه ارتودنسی مجدد برای تعداد کمی از افراد نیاز است اما در برخی موارد برای حفظ نتایج مطلوب ضروری می باشد. انجام یک بار دیگر ارتودنسی ممکن است به این معنی باشد که برای اصلاح مشکلات جزئی فقط به یک دوره کوتاه درمان با ترازهای شفاف یا بریس های جزئی به مدت چند ماه نیاز خواهید داشت.

بیشتر بخوانید: انجام ارتودنسی فقط برای فک بالا

در این مطلب ما به علل و تشخیص درمان مجدد پرداختیم تا تصمیمات درستی در مورد سلامت دهان خود بگیرند. معاینات منظم توسط بهترین متخصص ارتودنسی و مراقبت‌های پس از آن، راه‌هایی برای به حداقل رساندن نیاز به ارتودنسی برای بار دوم و لبخندی ماندگار و زیبا است.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

مشاوره رایگان

5 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
آنچه در این مقاله می خوانید

آخرین مطالب

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x